I.N.Sarajevo: Neobična vodena površina privlači pažnju mještana

Izvor: RTRS

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 years u

Istočno Sarajevo

Nedaleko od proizvodnih pogona Mofasa i novog naselja u Hilandarskoj ulici u Istočnom Novom Sarajevu, veća vodena površina privlači pažnju mještana. Mnogi se pitaju da li je riječ o jezeru, dok drugi tvrde da je u pitanju bara. Predstavnici opštine kažu da će jezero i prostor oko njega biti uređeni.

Bezimeno jezero ima izgled skoro netaknute prirode. Obraslo je gustom vegetacijom i teško je pristupačno.

Većina građana Istočnog Novog Sarajeva ne zna i da postoji. Ranko Markuš i Predrag Krstović među rijetkima su koji u slobodno vrijeme dođu do jezera. Svojevremeno Markuš je odnio uzorak vode iz jezera na pregled.

“Utvrđeno je da je voda treće klase što i nije loše, nije za piće ali u jezeru ima ribe, divljih patki i ostalih divljači. Specifikum jezera je što se nalazi u blizini naselja koje se širi”, pojašnjava Markuš.

“Lično ga smatram biserom prirode ovog dijela našeg grada. Nadam se da ćemo ga sačuvati da ovdje dolazimo s djecom u park, da gledamo ptice, ribe…”, ističe Krstović.

Iako je prethodnih godina bilo glasova o zatrpavanju, opštinska i gradska vlast odlučile su da svaka sa po 300.000 KM podrže projekat uređenja jezera i okoline. To je predviđeno i regulacionim planom opštine Istočno Novo Sarajevo.

“Da sa tih 600.000 KM pokušamo da uredimo to područje oko jezera, a samo jezero će zahtjevati ozbiljne radnje, prije svega jednu ozbiljnu studiju koja treba da pokaže kvalitet vode, dotok vode, kako i na koji način očistiti jezero i drugo”, rekao je Ljubiša Ćosić, načelnik Istočnog Novog Sarajeva.

Teško je reći da li je jezero prirodno ili ga je napravila ЈNA s obzirom na to da je do posljednjeg rata cijeli prostor bio vojni poligon u okviru kasarne. Međutim postoje usmena predanja koja govore drugačije.

Struka još nije dala mišenje, jer tek treba da se urade dodatne analize vode u jezeru i biljnog i životinjskog svijeta.

Od profesora sa Poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu saznajemo da je jezero, najvjerovatnije depresija koju su ispunile podzemne vode što znači da u jezeru postoji stalni dotok vode.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider