I. Ilidža: Pokazna vježba povodom Svjetskog dana prve pomoći

Izvor: Srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 6 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: Srna

Opštinska organizacija Crvenog krsta Istočna Ilidža danas je, povodom obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći, organizovala pokaznu vježbu u kojoj su učestvovali učenici Osnovne škole “Jovan Dučić” iz ove lokalne zajednice.

Akcija je organizovana u saradnji sa Domom zdravlja Istočno Sarajevo, Vatrogasnom teritorijalnom jedinicom Istočno Sarajevo, policijom i Auto-moto društvom.

Generalni sekretar Crvenog krsta opštine Istočna Ilidža Ranko Skakavac istakao je da je cilj pokazne vježbe bio da se javnosti skrene pažnja da znanje o prvoj pomoći može da spasi ljudski život.

Bilo bi poželjno da stanovnici Republike Srpske znaju ukazati prvu pomoć povrijeđenom. Zato će opštinska organizacija Crvenog krsta pokrenuti projekat s ciljem osposobljavanja ljudi za primjenu prve pomoći – istakao je Skakavac Srni.

Jelena Lale iz Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Istočno Sarajevo istakla je da je pružanje prve pomoći izraz humanosti, te da upravo to može nekome da spasi život.

Prema njenim riječima, statistike pokazuju da hitna medicinska pomoć na mjesto nesreće dolazi najranije deset minuta nakon poziva.

Upravo te prve minute nakon bilo koje vrste nesreće, ključne su za spasavanje života i zato je važno da svako od nas zna pružiti prvu pomoć i tako povećati šanse za preživljavanje povrijeđenoj osobi – rekla je Lale, koja je i instruktor prve pomoći djeci iz Osnovne škole “Jovan Dučić”.

Ona je dodala da je u pokaznoj vježbi prikazana saobraćajna nezgoda koju je izazvao pijani vozač, a u kojoj su dva lica teže povrijeđena, dok osoba u drugom vozilu ima lakše povrede.

Htjeli smo da bude prikazno pružanje prve pomoći, ali i koliko je važno preventivno djelovati kako bi se smanjio broj nesreća. Posebno apalujemo na vozače da ne sjedaju za volan kad su pod dejstvom alkohola – istakla je Lale, napomenuvši da su u pokaznoj vježbi učestvovali učenici sedmog, osmog i devetog razreda Osnovne škole “Jovan Dučić”.

Generalni sekretar Auto-moto društva Istočno Sarajevo Braco Tomić istakao je da se nažalost i dalje, bez obzira na represivne mjere i pojačane kontrole, vozači ponašaju neodgovorno i voze pod dejstvom alkohola.

Apelujemo na vozače da budu pažljiviji, posebno jer je počela i školska godina, ali je potrebno i da pješaci budu pažljivi prilikom prelaza kolovoza, da tada ne koriste slušalice i mobilne telefone. Još nemamo dobru saobraćajnu kulturu i nažalost često zbog toga dolazi do neželjenih posljedica – napomenuo je Tomić.

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider