Filmoteka posvećena Kurosavi

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 mjesec u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: Ilustracija

Kinoteka Republike Srpske organizovaće u ponedjeljak i utorak, 17. i 18. maja, filmoteku posvećenu filmskim ostvarenjima iz opusa čuvenog japanskog režisera Akira Kurosave.

Prve večeri na programu je film “Tjelesna straža” iz 1961. godine.

Ovo je najpopularniji Kurosavin film u Јapanu, gdje je imao izuzetno uspješan bioskopski život. Smatra se jednim od prvih filmova u svijetu koji je realistično prikazivao nasilje.

Kurosava je želio da pokaže sve štetne efekte nasilja za razliku od drugih filmova iz ovog perioda. Kasnije je zažalio zbog toga jer je inspirisao trend u svjetskoj kinematografiji koji traje do danas. Osim uspjeha na domaćem terenu, film je zapažen i cijelom svijeta – navodi se u saopštenju.

Film je prikazan u zvaničnoj konkurenciji Filmskog festivala u Veneciji, gdje je Toširo Mifune, koji igra glavnu ulogu, nagrađen za najboljeg glumca. Zaradio je i nominaciju Američke filmske Akademije za najbolje kostime.

Druge večeri, utorak, 18. maja, na programu je nezvanični rimejk Kurosavinog filma “Za šaku dolara” iz 1964. godine u režiji Serđa Leonea.

Iz Kinoteke navode da je riječ o prvom filmu iz kultne vestern trilogije koju, osim ovog, čine filmovi “Za dolar više” /1965/ i “Dobar, loš, zao” /1966/.

Leone je bio nesumnjivo inspirisan Kurosavinim filmom, koji je preslikao gotovo scenu za scenom, ali nije kupio zvanična prava za adaptaciju originala. Leone je Kurosavin scenario premjestio iz Јapana u Meksiko, a samuraje su zamijenili kauboji – dodaje se u saopštenju.

Glavna uloga, prvi put u njegovoj karijeri, dodijeljena je Klintu Istvudu, a u ovom filmu, Leone je prvi put sarađivao i sa legendarnim kompozitorom filmske muzike Eniom Morikoneom.

Iako je ostvario ogroman uspjeh kod publike, izostale su ozbiljnije nagrade za ovaj film jer se u filmskoj kritici tada vestern smatrao drugorazrednim žanrom.

Filmoteka će biti održana u Kulturnom centu Pale sa početkom u 19.00 časova. Ulaz je slobodan.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PUB-1
PUB-2
GAT1
GAT2