Djeca zainteresovana za srpsku kaligrafiju

Izvor: srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 6 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: Srna

Na Dječijem odjeljenju Matične biblioteke Istočno Sarajevo danas je s ciljem očuvanja ćiriličnog pisma održana radionica tradicionalne srpske kaligrafije koja je okupila veliki broj djece.

Kaligraf i ikonopisac Jovanka Šorgić, koja bila predavač na skupu, izjavila je novinarima da putem izložbi i radionica nastoji da očuva srpsku tradicionalnu kaligrafiju, odnosno ćirilično pismo. 

Ona je navela da učesnici radionice imaju priliku da nauče neke osnove kaligrafskog rada, odnosno kako se pišu slova iz 14. i 15. vijeka. 

“Na radionicama pričamo o raznim vrstama podloge kao što su pergmanet, papirusu ili papir, kao i o toniranju i načinima kaligrafskog rada. Polaznici prisustvuju i kompletnoj izradi kaligrafskog rada, od toniranja papira do izrade incijala”, istakla je Šorgićeva. 

Prema njenim riječima, ova radionica će pomoći djeci da poboljšaju svoj rukopis i da nauče kako se pravilno drži olovka, jer kaligrafija predstavlja umjetnost lijepog pisanja. 

Učesnik radionice Viktor Maksimović rekao je da je na insistiranje majke posjetio radionicu jer je primjetila da ne piše uredno. Katarina Lukić kaže da joj je ovo prva radionica i da nije imala priliku da piše perom i tintom, te se nada da će to savladati. 

Radionica za odrasle biće održana u 17.00 časova.

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider