Dan kosidbe “Romanija 2017”

Izvor: opstinasokolac.net/Bojana Arbinja

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 godine u

Istočno Sarajevo

Tradicionalana manifestacija Dan kosidbe „Romanija 2017“, održana u Brezjaku nadomak Sokoca, okupila je veliki broj kosaca iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i drugih krajeva.

Fijuk kose u glasinačkoj ravnici ispunio je vreli julski dan, oživio sjećenja vremešnih Romanijaca na vrijeme kada su kose kovanice u jedrim muškim rukama bile nezaobilazne u pripremanju hrane za stoku. Ručno košenje trave i čuvene mobe na Romaniji žive stotinama godina, a takmičenja se organizuju od 1975. godine.

U ime Organizacionog odbora ovogodišnje kosidbe, prisutne je pozdravio Danko Vučetić, predsjednik Organizacionog odbora.

Dani kosidbe okupljaju sve više učesnika. Ovo je turističko – sportska smotra koja ima zadatak da okupi ljude i podsjeti na tradiciju ovog kraja. Za sve učesnike u sportskim disciplinama, kao i za učesnike kosidbe u pojedinačnom i ekipnom takmičenju obezbjedili smo vrijedne nagrade – istakao je Vučetić.

Dan kosidbe „Romanija 2017“ otvorio je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

Ova manifestacija ima dugu tradiciju, od 1975. godine. Veoma je značajna za promociju romanijskog kraja. Od poljoprivrede su živjeli naši preci. Kosa je razvila ove krajeve, područje koje ima ogromne površine poljoprivrednog zemljišta. Kosidba u Brezjaku, ali i na drugim prostorima, ne dozvoljavaju da se ta vremena zaborave. Ljudi su zarađivali koseći i tako su izdržavali svoja domaćinstva. Ovo je lijep način da ih se prisjetimo i da im se odužimo – rekao je Bjelica.

Nedeljko Kerlec iz Novog Sada redovno učestvuje na tradicionalnom Danu kosidbe na Romaniji, kao i na ovakvim i sličnim manifestacijama u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Rođen sam u Šipovu, a živim u Novom Sadu. Rado dolazim na kosidbe u Republici Srpskoj. Osvajao sam brojne nagrade. Teže trave od romanijske nema u bivšoj Jugoslaviji. Jako teška trava, „žica oštra“, zahtijevala je dosta napora. Drago mi je što postoje ovakve manifestacije, da Srbi ne zaborave svoju tradiciju i običaje koje su im ostavili očevi, djedovi i pradjedovi – poručio je Kerlec.

Svoj prvi otkos otkosio je petogodišnji Nikola Mijatović iz Sokoca, najmlađi učesnik. I ove godine, među takmičarima našao se i najstariji kosac – osamdesetogodišnji Budimir Mijatović.

Prvo mjesto u pojedinačnoj konkurenciji osvojio je mlađani kosac iz Novog Sada Marko Mirić. Drugo mjesto pripalo je dugogodišnjem učesniku Savu Vlačiću iz Han Pijeska, a treće još jednom Hanpješčaninu – Nebojši Dupljanininu. Nagrada za najljepše pokošenu parcelu pripala je Dragutinu Memedoviću iz sokolačkog sela Vidrići.

U ekipnom takmičenju najbolji su bili braća Dupljanin iz Han Pijeska. Drugo mjesto pripalo je ekipi „Janj-Novi Sad“, a treće ekipi Vitomira iz hanpjesačkog sela Džimrije.

Posjetioci su imali priliku da vide i sportska takmičenja u tradicionalnim disciplinama. U bacanju kamena s ramena najbolji je bio Sokočanin Marko Lubarda. Drugo mjesto zauzeo je Nikola Budeša, a treće Bojan Plakalović.

U potezanju konopca, kako se i očekivalo, pobijedila je ekipa „Čajević Komerc“.

Za kulturni dio programa pobrinuli su se članovi KUD “Zavičaj“ iz Sokoca, te KUD „Srđan Knežević“ iz Istočnog Sarajeva. Ručne radove i tradicionalna romanijska jela predstavile su članice Udruženja „Sokolice“ iz Sokoca.

Organizator ovogodišnjeg Dana kosidbe „Romanija 2017“ bila je Turistička organizacija opštine Sokolac, a pokrovitelji opština Sokolac i „Sberbanka“.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Slider
Slider