Centar za socijalni rad I. Ilidža: Potrebne izmjene porodičnog zakona

Izvor: Srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 9 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: creativemarket.com

Direktor Centra za socijalni rad Istočna Ilidža Bosa Kalinić ocijenila je da su potrebne izmjene Porodičnog zakona Republike Srpske kako bi bio regulisan odnos djece i roditelja kada dođe do razvoda, jer centri nemaju kapacitet, ni zakonska rješenja da to uspješno rade, zbog čega najviše ispaštaju djeca.

Sankcije za nepoštovanje odluka centara su neznatne, simbolične novčane kazne. U svim zemljama u okruženju povjerom djece i regulisanjem odnosa djece i roditelja bave se sudovi, dok je u Republici Srpskoj to u nadležnosti centara za socijalni rad. Na ovu nadležnost Centra resursi se crpe maksimalno i to dugi niz godina, a nerijetko se dešava da se Centar jednim predmetom bavi sve do punoljetstva djece – izjavila je Kalinićeva Srni.

Kalinićeva je dodala da razvod bračnih supružnika često prerasta u otvoreni rat, a djeca postaju oružje u rukama roditelja.

Takva atmosfera nije podsticajna za dijete, te se često djeca razvedenih roditelja nađu u grupi lica rizičnog ponašanja – ukazala je Kalinićeva.

Ona je dodala da je u prvih šest mjeseci ove godine postupak mirenja bračnih supružnika koji imaju maloljetnu djecu izvršen za pet parova, a procedura povjere djece kod razvoda braka i kontaktiranje sa roditeljem, kojem dijete nije povjereno na čuvanje i vaspitanje, sprovedena je za četiri porodice.

Kalinićeva je dodala da je od 1. januara do 30. juna pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica ostvarilo 40 novih korisnika, a da je broj korisnika ovog prava u porastu svake godine.

Ukupno imamo 283 korisnika, od toga je 126 lica prva kategorija koji primaju naknadu od 171 KM, a 157 lica su korisnici druge kategorije, koji primaju naknadu od 85 KM. Lica koja po drugom osnovu nisu zdravstveno osigurana, a korisnici su dodatka za pomoć i njegu drugog lica, zdravstveno osiguranje mogu koristiti kao izvedeno pravo iz prava na pomoć i njegu drugog lica – istakla je Kalinićeva.

Ona je navela da pravo na smještaj u ustanovu socijalne zaštite i drugu ustanovu koristi 15 lica.

U Dom za starija lica Istočno Sarajevo smještena su tri korisnika, u Dom za djecu i omladinu ometenu u razvoju u Prijedoru jedno, u Zavodu za zaštitu ženske djece i omladine u Višegradu jedno, u Zavodu za specijalno obrazovanje Mjedenica u Sarajevu jedno dijete – navela je Kalinićeva.

Ona je navela da je dvoje djece izuzeto iz porodice, jer roditelji nisu u mogućnosti da se adekvatno brinu o njima, te su zbog blizine majke smješteni u SOS Dječija sela BiH u Sarajevu, dok su dva korisnika smještena u Dječiji dom “Rada Vranješević”.

Kalinićeva je dodala da je jedno lice prisilno smješteno u Psihijatrijsku bolnicu Sokolac zbog počinjenog nasilja u porodici i opasnosti za bližu i dalju okolinu.

Iz istih razloga jedno lice smješteno je u Zavodu za forenzičku psihijatriju Sokolac. Tri lica su smještena u Bolnici za hroničnu psihijatriju u Modriči – navela je Kalinićeva.

Ona je dodala da za šest mjeseci ove godine nije bilo korisnika prava na zbrinjavanje u hraniteljsku porodicu.

“Pravo na jednokratnu novčanu pomoć ostvari ograničen broj korisnika, u skladu sa iznosom sredstava planiranih za ovu namjenu. Broj korisnika je znatan zbog nezaposlenosti, bolesti i drugih razloga. U prvih pola godine je 20 lica koristilo ovo pravo. Prinuđeni smo da za određene porodice obezbijedimo pomoć u namirnicama, budući da ne bi bilo svrsishodno da smo uplatili novčanu pomoć, jer članovi porodica konzumiraju alkohol i narkotike”, napomenula je Kalinićeva.

Kalinićeva je istakla da je refundaciju naknade plate poslodavcu za porodilje za vrijeme korištenja porodiljskog odsustva ostvarilo 58 porodilja, dok je jedna refundacija isplaćena za naknadu plate za pola radnog vremena.

Ona je navela da je pravo na pomoć za opremu novorođenčeta ostvarilo 55 porodilja, pronatalitetnu naknadu za treće rođeno dijete 12 i za četvrto rođeno dijete jedna porodilja.

“Pravo na dodatak na djecu koristilo je 68, dok ga je u prošloj godini koristilo 124 djece. Veliki broj djece izgubio je pomenuto pravo zbog povećanja ličnih primanja”, istakla je Kalinićeva.

Kalinićeva je, kada je riječ o proširenim pravima Centra, rekla da je bio obezbijeđen džeparac u iznosu od 590 KM za 18 djece za ljetovanje u Bečićima, koje organizuje Fond dječije zaštite u okviru Projekta “Socijalizacija djece Republike Srpske”.

Centar od marta finansira personalne asistente za troje djece sa smetnjama u razvoju, koja su osnovci – istakla je Kalinićeva, dodajući da je intenziviran savjetodavni rad sa djecom iz disfunkcionalnih i nepotpunih porodica.

Ona je napomenula da je u ovoj godini Centar ostvario kvalitetnu saradnju sa nevladinom organizacijom “Narko ne” u okviru projekta “Dijalog za budućnost” – mentorski program “Stariji brat, starija sestra”.

Učešće u projektu podrazumijeva preventivno djelovanje na djecu koja spadaju u rizičnu grupu. Polazimo od pretpostavke da je prevencija najbolji oblik zaštite djece, a posebno ohrabruje podatak da se nikad nijedno dijete, koje je bilo učesnik u pomenutom projektu, nije pojavilo kao delinkvent – istakla je Kalinićeva.

Informacija o problematici socijalne zaštite na području Istočne Ilidže biće na dnevnom redu sjednice Skupštine opštine, koja je najavljena za petak, 4. oktobar.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider