Bivši studentski dom na Kalovitim brdima postao ruglo i leglo divljih životinja!

Izvor: IS Radio

Objavio:

trebevic.net

- prije 4 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: IS Radio

Zastrašujuće su slike stanja u kojem se danas nalaze objekti bivšeg studentskog doma Kalovita brda u Palama. Uništeni objekti bez prozora, vrata, razvaljene sanitarije, električne instalacije, nagomilano smeće, kratak je opis devastiranja i propadanja zdanja sa istorijskom pozadinom, koje je u vlasništvu opštine Pale.

Mještani Kalovitih Brda čije kuće se nalaze u blizini domova ističu da su zgroženi nedomaćinskim odnosom Opštine prema svojoj imovini. Kažu, da bivše mjesto studenata postaje mjesto sumnjivih grupica koje se naveče tu okupljaju i iza sebe ostavljaju limenke, prazne flaše i smeće.

„Objekti su zarasli, sve je puno smeća, smrad se širi, a u posljednje vrijeme primjetne su i lisice koje smeće privlači, pa ih viđamo i ispred svojih kućnih vrata“, ističu mještani.

Jedan od njih, koji živi u neposrednoj blizini nekadašnjeg studentskog doma, rekao nam je u razgovoru da će zatražiti od nadležnih u opštini da hitno riješe ovaj problem.

„Nekada smo djecu dovodili ovdje da se igraju, da prošetaju, sada više ne smijemo proći ovuda. Prije nekoliko dana dvije lisice su prišle mojoj kući, došle mi skoro do vrata. Komšija mi kaže da je dole, u domovima, vidio nekoliko lisica, Da li se kote tu ili dolaze odnekud, ne znam“, kaže vidno uznemireni čovjek.

Da su objekti studentskih domova u katastrofalnom stanju govori i podatak iz PU Istočno Sarajevo, u kojem je evidentirano krivično djelo, krađa limene podgoge sa jednog od krovova.

Kako je vrijednost imovine na Kalovitim brdima bila procijenjena na oko 3 miliona KM, postavlja se pitanje zašto opštinske vlasti ni na koji način nisu zaštitili opštinsku imovinu čija se vrijednost mjeri u milionima. Sa recimo jednim noćnim čuvarom?

Interesantno je i da se bivši domovi izviđača, tj. bivši studentski dom nalazi pored Romanijske ulice u koju je opština Pale uložila doniranih milion KM, te poprilično i iznenađuje zašto se ignoriše propadanje objekata procjenjenih u višemilionskoj vrijednosti.

Površina zemljišta na kojem se nalaze objekti bivših domova izviđača iznosi 39.426 m2 , dok ukupna površina objekata iznosi 2.618 metara kvadratnih.

U domu na Kalovitim brdima, do izgradnje novih studentskih domova u Palama, bilo je smješteno 150 studenata. U objektima se nalaze 42 sobe. Tu je bio i studentski restoran, tv sala, čitaonica, prostorija za dnevni boravak. U jednoj od zgrada bile su smještene i kancelarije uprave Studentskog centra Pale. Ispred zgrade studentskog doma naknadno je izgrađen ljetni amfiteatar (pozornica), koji je pružao mogućnost organizovanja kulturnih događaja na otvorenom.

Paljani, starosjedioci dobro se sjećaju zlatnih vremena Dječijeg doma na Kalovitim brdima u Palama. Istorija ovog objekta datira još iz 1938. godine, jer se tada u ovom domu i osnovao Crveni krst. I u knjigama je zapisano da je Dječiji dom na Kalovitim brdima datira još od prije Prvog svjetskog rata. Nakon rata i adaptacije, dom je služio za oporavak djece, fizički slabe, neuhranjene i anemične. Dom je izgorio 1941. godine, te je rekonstrukcija izvršena nakon Drugog svjetskog rata. Od tada nosi naziv Dječiji dom, pa Dom izviđača „Budućnost“. Bilo je to mjesto u kojem su dolazile generacije osnovaca i srednjoškolaca iz cijele tadašnje Jugoslavije. Za vrijeme posljednjeg rata, Dom je udomio brojne izbjeglice, a nakon rata bio je studentski dom, mjesto iz kojeg su izlazile prve generacije studenata tadašnjeg Srpskog Sarajeva.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.