„Beli vukovi“ obilježili krsnu slavu Svetog Trifuna

Izvor: redakcija/M.M.

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 godine u

Istočno Sarajevo

Slavskim svečanostima i služenjem parastosa u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice na Palama Udruženje boraca „Beli vukovi“ obilježilo je svoju krsnu slavu Svetog Trifuna.

Nakon parastosa u crkvi i polaganja vijenaca na Centralni spomenik palim borcima odbrambeno – otadžbinskog rata, i spomenik Srđanu Kneževiću komandantu „Belih vukova“ upriličeno je lomljenje slavskog kolača i koktel za sve pristune goste.

Predsjednik udruženja „Beli vukovi“ Janko Šešlija istakao je da se ovaj datum godinama već tradicionalno godinama obilježava kao Dan jedinice i krsna slava „Belih vukova“.

„To je dan kada smo u odbrambeno – otadžbinskom ratu imali tešku zimu na plećima, i kada smo je uspješno savladali, tada nam je komandant Vlado Lizdek dodjelio ime „Beli vukovi“. To se dešavalo u ovo vrijeme februara, tako da smo na Svetog Trifuna i dobili ime „Beli vukovi“, istakao je Šešlija i dodao da se borba „Belih vukova“ dobro zna, i da nastoje da prenesu tradiciju i na mlađe generacije.

„Obilježavanjem ovog datuma želimo da pomenemo, i da se zahvalimo našim poginulim borcima, saborcima iz naše jedinice i iz drugih jedinica koji su dali svoje živote za ovo što imamo danas, a to je Republika Srpska“, rekao je Šešlija.

Šešlija je naglasio da su svjesni i situacije u kojoj se nalazi RS na ekonomskom planu, ali da se ne pridaje mnogo pažnje ljudima koji su ginuli za stvaranje naše države.

„Političke strukture vode računa samo o svojim interesima i ciljevima. Oni su puno zagazili u korupciju, tako da se ne vodi računa o borcima. Mislim da će pravda na kraju sve to pobjediti, jer mi smo uvijek bili na pozitivnoj strani, i tokom rata i poslije. Boračka populacija je jedna od najjačih koja je iznijela teret na leđima, i stvorila RS“, izjavio je Šešlija.

On je naglasio da pripadnici ovog udruženja ponovo apeluju da vlasti Republike Srpske konačno stave tačku na ubistvo Srđana Kneževića.

„Želimo da se konačno otkriju počinioci i da se izvedu pred lice pravde. Velika je sramota što to do sada nije urađeno“, istakao je Šešlija.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je obilježavanje ovog datuma prilika i obaveza da se sjetimo ove elitne jedinice.

„Njegujući uspomenu, poštujući ovaj datum i jedinicu mu praktično, poštujemo svoju tradiciju i način na koji smo došli do naše države RS. Srećan sam što danas imam priliku da prisustvujem ovoj slavi“, istakao je Jugović i pozdavio pripadnike ove jedinice, i odao pomen onima koji su izgubili svoje živote.

„Saradnja opštinskih vlasti i boračkih organizacija na području ove opštine je izuzetna i popravlja se iz godine u godinu. Pomažemo finansijski koliko možemo i Boračku organizaciju i udruženje „Beli vukovi“. Mi imamo obavezu prema svim borcima i svima onima koji su dali svoj doprinos u odbrambeno – otadžbinskom ratu“, naglasio je Jugović.

Jedinica „Beli vukovi“ odlikovana je ordenom „Petra Mrkonjića“, a većina boraca su nosioci ordena za hrabrost. U sastavu Srajevsko- Romanijskog korpusa ova jedinica je bila na mnogim ratištima. 17 pripadnika „Belih vukova“je poginulo, a više od 50 je ranjeno.

 

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider