Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Istočnoj Ilidži

Izvor: Opština Istočna Ilidža

Objavio:

trebevic.net

- prije 8 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: Opština Istočna Ilidža

Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije u saradnji sa Opštinom Istočna Ilidža je u opštinskim prostorijama organizovalo dobrovoljno darivanje krvi pod sloganom „Krv život znači“, to ne boli, a može da spase jedan život.

Predsjednica udruženja Gospava Pejić ukazala je na značaj dobrovoljnog darivanja krvi i pohvalila građane Istočnog Sarajeva kada je u pitanju svijest o doniranju krvi.

Imamo stalno obezbijeđene rezerve i pokušavamo da familiju zaštitimo u momentu kad su u nevolji i da uvijek sigurna krv čeka pacijenta, to je suština i službe transfuzije krvi i našeg udruženja – kaže Gospava Pejić.

Darivanje krvi kontrolisala je doktorica Jelena Stojanović Lukić šef službe transfuziologije Bolnice „Srbija“ u Kasindolu pri zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske. Doktorica Stojanović Lukić kaže da krv mogu darivati samo zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti.

Osoba koja daruje krv taj dan mora povesti računa o svojim aktivnostima, kao i ishrani kako bi sve proteklo bez eventualnih posljedica. Nakon davanja krvi taj dan je zabranjeno konzumirati alkohol, a pušenje je zabranjeno dva sata nakon doniranja, takođe taj dan bi se trebalo suzdržati napornih fizičkih aktivnosti – ističe doktorica Stojanović-Lukić.

Nedeljko Guja, dobrovoljni je davalac krvi preko deset godina i kaže da je jako srećan što je u mogućnosti da pomogne drugima.

Jako mi je drago što se ovako plemenita stvar organizuje na opštinskom nivou, darivanje krvi je bezbolno a nekome može spasiti život. Pozvao bih sve ljude koji su u mogućnosti da darivaju krv, jer na taj način i davalac regeneriše svoju krv – kaže Guja.

Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije 26. 12. ove godine obilježava 24 godine uspješnog rada.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider