Ja u predizbornoj kampanji

Objavio:

kolumne

- prije 5 godina u

Gvozden Šarac

Sretnem neki dan na ulici poznanika, odnedavno politički angažovanog. U velikom je poslu. Dijeli prospekte s svojim ozbiljnim likom, upaljače, privjeske, zastavice svoje stranke. Nezainteresovane prolaznike ubjeđuje da je baš On idealan izbor za novog načelnika. Veli mi „Gvozdene, bi li Ti glasao za mene?“. “Kako ne bih“-brzo odgovorih. “Ubjediću i suprugu da glasa za Tebe, evo prilažem i glas svoje punice“. Ode nabjeđeni načelnik da kao mesija širi svoje ideje o boljem sutra i da prikuplja glasove.

Ne prođe dugo, na šalteru banke dok sam plaćao račun za struju, zateče me komšija, dugogodišnji lokalni političar. Bez uvijanja mi poruči “Ti si naš i očekujem da glasaš za nas“. „Naravno da sam Vaš, a čiji ću biti“– brže bolje odgovorih, platih račun i izađoh iz banke. Crv sumnje me nagriza, kako On zna da sam je njihov a ne od onih drugih ili trećih. Mora da me prate ili me je frizura odala. Dok gledam prazan novčanik, prelistavam neplaćene račune nešto mi krivo što ga ne pitah hoće li, ako njegovi pobjede, biti kakvih olakšica za struju, možda besplatan internet. E Gvozdene baš si naivan, taman će Tebi ili bilo kome drugom budući odbornici i načelnici rješavati te trivijalne stvari, Oni se bave ozbiljnijim temama.

Sami finiš je predizborne kampanje a ja pravo zadovoljan. Hodam visoko uzdignute glave, mislim važan sam kada me zasreću i traže moj glas, ko velim bitan sam. Iz sanjarenja trže me poznati lik s plakata: „Pa nećeš nas valjda izdati i dati glas nekom drugom“. Brecnuh se na njegovu mudro osmišljenu poruku. “Nije me valjda maloprije vidio na ulici i banci s dvojicom njegovih ljutih protiv-kandidata“ –muči me ta misao ali još više ta riječ „izdaja“ o kojoj govori „nasmješeni“ sa plakata. Proradi u meni ljuti srpski gen, gotovo da se uvrijedih. „Nikada nisam izdao, glasaću za Tebe samo da vidiš da sam čovjek od riječi“ –rekoh mu jasno i glasno. “Nasmiješeni“ se nasmiješi, ode zadovoljan što je na svoj „konto“ upisao još jedan, moj glas.

Žurim kući da me ne bi sreo još koji kandidat, biće mi previše za jedan dan. Trojici sam već obećao svoj glas i mislim da to prevazili moj demokratski, birački kapacitet. Znam ja da je nemoguće glasati za svu trojicu, barem toliko znam o izbornim pravilima ali uživam u svojoj važnosti, u toj laži koja će se već 02. oktobra istopiti kao sladoled na suncu. Ali neka, bitan sam im makar do izbora. Stani pa ja njima obećah svoj i ženin glas, pa čak i puničin ali nijednog ne pitah šta mi nude zauzvrat. „Kilometre asflatirani puteva, proizvodnju organske hrane, veći natalitet, besplatan internet, nove fabrike, jednom rječju bolju, izvjesniju budućnost“–poručju mi s bilborda, galame s tribina. Kao omamljen ih slušam, ne trepćem. Suze mi se zakotrljaše niz obraze od sreće što postoje tako brižni ljudi. Vrisnuh od zadovoljstva glasaću za Vas i za Tebe i za Tebe i za Tebe, sve ćemo vas u vlast jer s Vama dolazi ljepše sutra. Bura emocija tek što se stišala u meni, a suze-radosnice osušile na obrazima, vrata od kuće otvara mi supruga.

„Jesi li platio struju, telefon, internet, vodu, izmirio rate za krediti, djetetu platio kurs engleskog? Da li su kupio hljeb, mlijeko, meso na akciji a nema ni krompira? -zasu me rafalnom paljbom pred kojom bi svaki junak poklekao. Jedva izustih: “Ženo, pa predizborna je kampanja, o tim trivijalnim stvarima sada niko ne priča, nasmijane čike s biloborda rekli su mi da ćemo o tome 03. oktobra“. Samo što to rekoh, vrata mi se treskom zalupiš pred nosom. Šta ću kada mi je supruga apolitična.

  1. Svaka čast, sada nas svi pozdravljaju i mole za glasove.Žalosno.

  2. Ahahaha, e jbt u sta smo se pretvorili… ali nekome se mora dati glas inace ce pobjediti onaj koji je najvise ljudi obmanuo i slagao a ne zato sto je najbolji.

  3. Bravo Gvozdene, svaki clanak za pohvalu.. Zeljno iscekujem svaki naredni.

  4. Gvozdene za tebe sve pohvale. Jel govoris i pises pravu istinu

  5. E, baš da te pitam, hoćeš li glsati za mene?

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PUB-1
PUB-2
GAT1
GAT2