Istopolni brakovi u višenacionalnoj BiH?

Objavio:

Gvozden Šarac

- prije 2 godine u

trebevic.net

Sjećam se bio je decembar 2010-te godine, bio sam u srcu evropske administracije. Doduše nije mi to bila prva posjeta Briselu ali opet sam bio malo zbunjen i očaran sjajem EU. Pozvali su iz evropske prestonice novinare i portparole iz BiH da iz „prve ruke“ vidimo kako funkcionišu evropske institucije, da ih upoznamo iznutra valjda kako bi kada se vratimo na Balkan snažno promovisali evropske vrijednosti, bez da išta pitamo i dovodimo u sumnju. Zašto ovo kratko upoznavanje sa mojim, moram priznati prijatnim, 5-dnevnim boravkom u glavnom gradu Belgije? Zbog jednog, tada mi se učinilo nevažnog a na momente i neprijatnog razgovora sa gospođom koja nam se predstavila kao Marija, prezime sam zaboravio, inače poslanik Zelenih iz Holandije u Evropskom parlamentu. Diskusija koju sam tada vodio s holanđankom kao „flešbek“ vratila mi se u sjećanje nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, prema kojoj su sve države članice Savjeta Evropa, uključujući i BiH dužne da pravno regulišu sklapanje istopolnih brakova.

O Bože, kada se sjetim kako je Marija proročki najavila da će i pred poslanike Parlamentarne skupštine BiH uskoro doći zakon kojim se izjednačavaju gej-lezbo brakovi sa tradicionalom bračnom zajednicom muškarca i žene. S gnušanjem je pričala o kako je rekla beogradskim „huliganima“ koji su koji dan ranije pretukli učesnike kako je zovu „Parade ponosa“ u glavnom gradu Srbije. Pomislio sam mora da je i ona iz te „manjinske“ populacije kada se tako „gorljivo“ zalaže za gej-lezbo prava. Nije, udata je i ima djecu,tako nam je rekla. Upravo zbog djece a ne zbog da neko ne pomisli lične netrpeljivosi prema onima koji imaju ljubavne i seksualne aspiracije prema istom polu, pitao sam parlamentarku iz Holandije na kraju tog prilično burnog sastanka, kako ću svom sinu objasniti, šta ću mu reći kada vidi dva muškarca kako se drže za ruke, šetaju gradom i ljube. A to sam vidio u Briselu. Hoćemo li to doživjeti u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru? Tražio sam odgovor na to pitanje uz obećanje da ću ako dobijem valjano objašnjenje biti najglasniji promoter ljudskih prava manjinskih grupa na evropskom putu BiH?

Pogađate nije mi odgovorila, ljutito se okrenula i bez pozdrava napustila sastanak. Pojedinci iz grupe, kolege novinari, oštro su zamjerili što sam ih pred Evropljinama predstavio kao zaostale Balkance, doduše većina ih je s razumjevanjem shvatila moj istup što su mi kasnije priznali. Kako god ta epizoda s upoznavanjem evropskih vrijednosti ubrzo je bila zaboravljena, sve do ovih dana kada se stidljivo ali ipak piše o odobravanju istopolnih brakova u BiH. Malo li nam je našeg jada, neimaštine, političkog razvrata, nacionalnih i partijskih svađa, prijetnji ratom, migrantske krize pa hajde još da ozakonimo brak muškarca s muškarcem i žene s ženom. Kakvo je raspoloženje javnosti u Republici Srpskoj a s obzirom na stav SPC bila bi jeres da neko od srpskih poslanika u bh parlamentu digne ruku za takav zakonski prijedlog. To bi bilo ravno zahtjevu za ukidanje same Rapublike Srpske. Kod Bošnjaka tj. njihovih političara koji se bore za uvođenje „šerijata“ kroz zahtjev za ratifikaciju sporazuma sa Islamskom zajednicom u BiH , ponajmanje možemo očekivati liberalno razumjevanje za gej-lezbo populaciju. Nisam siguran ni da ima hrvatskog političara u BiH koji bi poslije stava Katoličke crkve da je „Bog stvorio muško i žensko, da se množe“ smogao snage da prihvati bilo kakav zakonski prijedlog koji izjednačava istopolne sa brakom muškarca i žene. Možda sam preoštar, možda u RS i FBiH odnosno BiH ipak postoji opšta i politička volja da se ozakone istopolni brakovi, možda je to cijena koju ćemo platiti za ulazak u EU. Saznaćemo ubrzo, kada se sučele zahtjevi EU za uvažavanjem ljudskih prava u pogledu ozakonjenja istopolnih brakova sa snažno ukorijenjenim, tradicionalnim društvima u BiH i nepomirljivim stavovima tri vodeće vjerske zajednice. Na kraju zašto i to čudo ne bi vidjeli, kako sarajevskom Čaršijom naporedo šetaju homseksualci koji se drže za ruke i žene pokrivene nikabom.

 

Autor: Gvozden Šarac
Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.