Romanijskom skorup-kajmaku diploma Sajma etno hrane i pića u Beogradu

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 12 mjeseci u

Gastro

Foto izvor: srna

Članice Udruženja proizvođača “Romanijski skorup-kajmak” dobile su diplomu “Etno hrana i piće” za skorup-kajmak na 13. Međunarodnom sajmu etno hrane i pića u Beogradu i privukle veliku pažnju kupaca svojim autohtonim proizvodom.

Predsjednik ovog udruženja koje okuplja proizvođače sa Han Pijeska, Sokoca i Rogatice Nada Maksimović rekla je Srni da se prvi put grupa od 13 proizvođača pojavila na ovako velikom sajmu domaćih proizvoda i da su posjetioci njihovog štanda bili oduševljeni ukusom zrelog slanog romanijskog dimljenog kajmaka koji se proizvodi na tradicionalan način.

“Većina degustatora priznali su da nikada nisu probali taj ukus kajmaka koji svojim mirisom podsjeća na sušeno meso i nazvali su ga delikatesom”, kaže Maksimovićeva.

Ona ističe da su, osim romanijskog skorupa-kajmaka, članice udruženja izlagale i sve vrste sireva, ali da nisu imale dovoljne količine za toliko zainteresovanih kupaca.

srna

“Ova promocija je pokazala da za romanijski skorup-kajmak ima dovoljno kupaca, kao i da bi trebalo da ima mnogo veću cijenu od dosadašnjih 20 KM po kilogramu”, rekla je Maksimovićeva i dodala da je neophodno da prodaja ovog autohtonog proizvoda bude organizovana za sigurnog kupca.

Ona je navela primjer jedne članice udruženja koja prikupljeni romanijski kajmak prodaje u Crnoj Gori za 20 evra po kilogramu i tako izdržava porodicu.

Odlazak članica Udruženja proizvođača “Romanijski skorup-kajmak” na Međunarodni sajam etno hrane i pića u Beograd organizovala je Područna jedinica Sokolac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Rukovodilac Područne jedinice Jelena Mičić kaže da su članice Udruženja proizvođača romanijskog skorupa-kajmaka učestvovale na regionalnoj smotri prehrambenih proizvoda, nacionalnih specijaliteta, proizvoda karaterističnih za uža geografska područja, najčešće ručne izrade i od organskih sirovina.

“Manifestacija afirmiše tradicionalne proizvode kao prvorazredne tržišne i izvozne artikle, koji treba da postanu i nezaobilazni elementi turističke ponude. Riječ je o proizvodima za zaštićenim geografskim proijeklom, kakav je i romanijski skorup-kajmak ili onima čija se zaštita preporučuje”, napominje Mičićeva.

Mičićeva je dodala da sve aktivnosti koje je Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi do sada sprovodio omogućavaju ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim područjima, kojima je prodaja romanijskog skorupa-kajmaka jedini izvor primanja.

Područna jedinica Sokolac djeluje u 12 opština Sarajevsko-romanijske i gornjodrinske regije.

Međunarodni sajam etno hrane i pića održan je u Beogradu od 21. do 24. novembra i predstavlja regionalnu smotru prehrambenih proizvoda namijenjenih tržištu, pripremljenih prema tradicionalnim receptima i na tradicionalan način.

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider