Pripremite krsni hljeb

Izvor: redakcija

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 godine u

Gastro

Krsni hljeb se uglavnom mijesi dan uoči slave.

Recept za pravljenje krsnog hljeba ne razlikuje se mnogo od svakodnevnog hljeba koji pravimo osim što je neophodno voditi računa o načinu stavljanja šara na hljeb i njegovom pečenju kako ne bi došlo do pucanja kore i neravnomjernog nadolaženja uslijed pečenja.

SASTOJCI: KOLIČINA:
• brašno 600 g
• mlaka voda 400 ml
• svježi kvasac 30 gr
• ulje 100 ml
•so 1 kašičica

Priprema:

Paketić svježeg kvasca razmutiti u šolji mlake vode, dodati kašičicu šećera i malo brašna i ostaviti da nadođe. Kad nadođe, zamijesiti tijesto sa 600 gr brašna, malo vode, ulja i kašičice soli. Mijesiti tijesto sa dodavanjem brašna dok ne postane smjesa glatka. Voditi računa da tijesto ne bude tvrdo. Ostavite na toplom mjestu da naraste.

Narasli hljeb opet premijesiti i staviti u dublju tepsiju prečnika 24 cm prethodno podmazanu uljem.

Pripremljeno tijesto ukrasti krsnim šarama koje Vi pripremate. U nastavku vam predstavljamo naše šare i neka njihova kratka značenja.

Šare pripremamo na sljedeći način:

SASTOJCI: KOLIČINA:
• brašno 200 g
• mlaka voda 1 dl
• so 3 kašičica

U  posudi za miješenje stavite brašno i so, a zatim malo po malo dolivajte mlaku vodu i miješajte. Tijesto za šare treba zamijesiti kao tijesto za pitu, trvdo i elastično. Kad tijesto zamijesimo ostavimo ga malo da odstoji, u toploj prostoriji, u tepsiji prethodno pouljenom i prekrivenoj prozirnom folijom.

Za pravljenje šara koristimo isključivo šaraljicu pomoću koje pravimo jabuku, pitice, pojas, grozd i klasove dok ostale šare možemo pripremiti i bez nje. Neizostavne šare našeg krsnog hljeba su domaćin, bure,  svijeća, knjiga i ptičice.

Šare mogu biti različite i one se mogu praviti na različite načine, što samo zavisi od kreativnosti domaćice.

Šare za krsni hljeb su simboli naših želja za blagostanje porodice. Tako jabuka, svijeća i knjiga predstavljaju vjeru, klas žita, grozd i bure predstavljaju rodnu godinu a ptice predstavljaju mir.

Pripremljen krsni hljeb peći na 200 stepeni oko 45 min.

Ukoliko Vi imate drugačija saznanja i iskustvo bilo bi nam drago da ga podijelite sa nama.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider