Pripremite božićnu pšenicu na vrijeme

Izvor: mojkutak.ovh

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 godine u

Gastro

Na Nikoljdan se sije mlada pšenica koja simbolizuje plodnu godinu. Pšenici je potrebno da proklija i ozeleni do Božića, te je potrebno na vrijeme da je posijete.

Vjeruje se da Božićno žito pokazuje koliko će naredna godina biti berićetna, a svjetlost svijeće ili kandila koja probija kroz zelenilo pšenice obasjava dom domaćina u dolazećoj godini srećom i toplinom.

Zašto se sije pšenica za Božić?

Pravo vrijeme da se posadi pšenica je sv. Nikola. Prema narodnom vjerovanju, smisao ovog običaja je da se umoli Bog da sačuva i uveća porodicu i imanje domaćina, uz molitvenu zdravicu na dan Božića:

“Daj, Bože, zdravlja i veselja u ovom domu, neka nam se rađaju zdrava dječica, neka nam rađa žito i lozica, neka nam se uvećava imovina u polju, toru i oboru.”

Kako posijati božićnu pšenicu?

Plitku posudu prekrijte vlažnom salvetom, a potom na nju poredajte zrna pšenice tako da je cijelu prekriju. Na sredini posude postavite neku šolju ili teglicu, da bi se u sredinu žita moglo kasnije staviti kandilo.

Posudu ostavite na sobnoj temperaturi na svijetlom mjestu, najbolje direktno pored prozora.

Savjeti

Nemojte na dno posude da stavite mnogo zrna, dovoljan je jedan red pšenice. Ukoliko je previše gusto, klica će tražiti svoj put nepravilno pa neće izgledati lijepo.

Pšenica ne treba da stoji u blizini peći ili radijatora. Najbolje raste na sobnoj temperaturi.

Pšenicu prekrijte pamučnom mokrom tkaninom kako bi zrna ravnomjerno bubrila sve dok se ne pojave prve klice, a onda je otkrijte kako bi nesmetano mogla da raste.

Svakodnevno je ravnomjerno prskajte vodom 3-4 puta dnevno. Ne zalivajte pretjerano, u posudi ne treba da se zadržava voda. Najbolje je samo često prskati.

Izraslu pšenicu, prije nego što je stavite na sto, možete makazama ošišati kako bi bila ljepša i uredna.

Postavite svijeću ili kandilo u sredinu, a potom okolo vežite crvenom mašnom ili trobojkom.

  1. Divno, hvala na savjetima. Ja sijem psenicu svake godine.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider