Božićna pšenica donosi sreću i blagostanje

Izvor: redakcija

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 years u

Gastro

Foto izvor: Ilustracija

Praznično božićno raspoloženje i iščekivanje najradosnijeg hrišćanskog praznika kod pravoslavaca počinje od Svetog Nikole. Običaj je da se upravo taj veliki dan posije obavezan ukras na božićnoj trpezi – mlada pšenica, koja simbolizuje plodnu godinu.

Božić se slavi u znak sjećanja na dan rođenja Isusa Hrista, sina Božijeg. Kako je to praznik rađanja novog života, on je kod nas prožet najljepšim vjerskim običajima i obredima. Pored badnjaka, česnice koja se lomi i kandila koje gori do Bogojavljanja, na trpezi će se obavezno naći i božićna pšenica.

Da bi ona uspjela da proklija i ozeleni do Božića, pravi trenutak da je posadite jeste za Svetog Nikolu (Nikoljdan).

Prema vjerovanju, mlado zeleno žito simbolizuje koliko će naredna godina biti berićetna, a svjetlost svijeće ili kandila koja probija put kroz zelenilo pšenice obasjava dom domaćina u narednoj godini životnošću, srećom i toplinom.

Kako posijati božićnu pšenicu?

Plitku posudu prekrijte vlažnom salvetom, a potom na nju poredajte zrna pšenice tako da je cijelu prekriju. Na sredini posude postavite neku šolju ili teglicu, da bi se u sredinu žita moglo kasnije staviti kandilo.

Posudu ostavite na sobnoj temperaturi na svijetlom mjestu, najbolje direktno pored prozora.

Savjeti

Nemojte na dno posude da stavite mnogo zrna, dovoljan je jedan red pšenice. Ukoliko je previše gusto, klica će tražiti svoj put nepravilno pa neće izgledati lijepo.

Pšenica ne treba da stoji u blizini peći ili radijatora. Najbolje raste na sobnoj temperaturi.

Pšenicu prekrijte pamučnom mokrom tkaninom kako bi zrna ravnomjerno bubrila sve dok se ne pojave prve klice, a onda je otkrijte kako bi nesmetano mogla da raste.

Svakodnevno je ravnomjerno prskajte vodom 3-4 puta dnevno. Ne zalivajte pretjerano, u posudi ne treba da se zadržava voda. Najbolje je samo često prskati.

Izraslu pšenicu, prije nego što je stavite na sto, možete makazama ošišati kako bi bila ljepša i uredna.

Postavite svijeću ili kandilo u sredinu, a potom okolo vežite crvenom mašnom ili trobojkom.

Mada je pravo vrijeme za sijanje Sveti Nikola, uvijek možete to da uradite i koji dan kasnije ili ranije. Prema narodnom vjerovanju, smisao ovog običaja je da se umoli Bog da sačuva i uveća porodicu i imanje domaćina, uz molitvenu zdravicu na dan Božića:

– Daj, Bože, zdravlja i veselja u ovom domu, neka nam se rađaju zdrava dječica, neka nam rađa žito i lozica, neka nam se uvećava imovina u polju, toru i oboru – izgovoriće ukućani.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider