Čelni ljudi FS RS kategorični: Skraćenje lige korak ka podizanju kvaliteta

Izvor: glassrpske

Objavio:

vijesti

- prije 12 mjeseci u

Fudbal

Banjaluka – Skraćenje Prve lige Republike Srpske sa 12 na deset klubova trebalo bi da bude značajan korak ka podizanju kvaliteta fudbala, smatraju u Fudbalskom savezu RS.

Predsjednik “kuće fudbala” Srpske Mile Kovačević vjeruje da će na taj način klubovi koji predstavljaju FS RS u Premijer ligi BiH biti mnogo konkurentniji i na taj način lakše dolaziti u priliku da se bore za međunarodnu scenu.

– Liga je smanjena na deset klubova i smatramo da je to pozitivan potez koji će doprinijeti kvalitetu, posebno u Prvoj ligi Republike Srpske, jer je ona filter takmičenja za nastup naših klubova u Premijer ligi BiH. Odavno se nije desilo, kao što će biti slučaj u narednoj sezoni, da imamo bar tri tima koja žele da se plasiraju u elitu BiH.  Naša želja je da ti klubovi koji uđu u viši rang tamo igraju više sezona, a ne samo da budu epizodni učesnici. Zbog toga nam je cilj da Prva liga Srpske bude što kvalitetnija – rekao je Kovačević.

Po njegovom mišljenju, prethodna sezona u fudbalu RS bila je jedna od najuspješnijih.

– O pozicijama na tabeli odlučivao je samo kvalitet, znanje i sportska sreća, a ne neke “poluge” u sistemu. Evidentno je da se nešto mijenja i u našim klubovima. Prije godinu smo razgovarali o višestruko opterećenom Borcu, koji se poslije samo 12 mjeseci vraća u Premijer ligu mnogo jači nego ranije. Ne samo da se vratio nego je ušao u reorganizaciju kluba sa namjerama da u narednim sezonama igra u Evropi. To i jeste naš cilj, jer ne želimo da budemo topovska hrana, nego da vodimo glavnu riječ Premijer lige. Zbog toga je uvedeno i licenciranje i siguran sam da će ovih deset prvoligaških klubova postepeno prihvatiti standard koji će se primjenjivati u ovom rangu takmičenja – dodao je Kovačević.

Generalni sekretar FS RS Goran Ćejić govorio je o evidentnom organizacionom napretku u ovoj organizaciji.

– Napravljene su mnoge infrastrukturne promjene, a jedan od naših ciljeva biće unapređenje odnosa sa medijima, odnosno novinarima. Formiran je jedan novi način komuniciranja putem i-mejla i svi će moći postaviti pitanja koja interesuju javnost. Prva i druge lige će biti pokrivene “rezultatima uživo” na zvaničnoj stranici saveza – naglasio je Ćejić te rekao da će u petak biti održano izvlačenje takmičarskih brojeva za Prvu ligu, a potom u narednim danima i za druge, odnosno treće lige Srpske.

Klubovima Prve i drugih liga će biti dodijeljene lopte, a obezbijeđene su u cijelosti na bazi sponzorstva.

– Klubovi trećih liga umjesto lopti će dobiti nešto drugo s obzirom na to da je prepoznat problem stručnog kadra, nemaštine i nedostatka sredstava da se plati C licenca koja je obavezna u ovom rangu za trenera. Izvršni odbor FS RS odlučio je da svi klubovi budu oslobođeni dijela kotizacije u iznosu vrijednosti C licence za onaj broj stručnjaka koji uđu u sistem edukacije – dodao je Ćejić.

Mlađe selekcije

Biće nastavljena praksa afirmacije mlađih reprezentativnih selekcija Republike Srpske, a početkom avgusta FS RS biće domaćin turnira za igrače rođene 2003. i 2004. godine.

–  Turnir će biti igran od 2. do 4. avgusta, a na njemu će, pored kadetske selekcije Republike Srpske, nastupiti još ljubljanska Olimpija, beogradski Partizan i austrijski Kafenberg – istakao je Ćejić.

Jedinstvo

Šampion Druge lige RS, grupa zapad, Jedinstvo iz Žeravice na vrijeme je odustao od takmičenja u Prvoj ligi i zbog toga nije sankcionisan.

– Oni su u predviđenom roku od osam dana obavijestili savez da ne žele iz više razloga da igraju u višem rangu. To je urađeno prema pravilniku i zato ne snose nikakve posljedice. Oni su pošteno igrali do kraja i treba drugi klubovi da se zapitaju kako klub koji ima 15.340 maraka podrške uspije da bude ispred njih u takmičenju, a opštine im daju puno više novca – rekao je predsjednik FS RS Mile Kovačević.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider