Sirbi, Serbi i Sijerbi

Objavio:

kolumne

- prije 1 godina u

Duško Bošković

Foto izvor: Ilustracija

Uvođenjem raznih vjera među nas Srbe, kao i našim prihvatanjem ili neprihvatanjem njih, mnogo smo sami sebi zla nanijeli, pošto smo se kao narod izdijelili na razne međusobno suprotstavljene nacije. Oni koji su prihvatili tuđe vjere, što silom što milom, postali su veći branioci te vjere neko sami izvorni narodi koji su tu vjeru pokrenuli. Pri čemu su žešćiji branioci tuđih ideja oni koji su je prihvatili milom, a ne silom.

Takvi smo mi Srbi, kada se uhvatimo nekog posla ginemo na njemu, ali ga uglavnom svojski odrađujemo.

Oni koji nisu htjeli da prihvate tuđe vjere su poznati u naopako izokrenutoj „naučnoj“ literaturi kao bogumili, Srbi starovjerci koji nisu htjeli da prihvate ni istočni ni zapadni diktat, nego su se državli svoje predhrišćanske vjere i običaja. Kasnije su se pojavili vođeni istim principom i komunisti. Mada nešto danas nema na javnoj sceni ni jednih ni drugih, vjerovatno su pritajeni i sigurno će vaskrsnuti, ako se ovako nastave odvijati stvari da se vjerski službenici budu više bavili poslom nego vjerom i budu sputavali narod kroteći ga da bude imun na nepravdu.

Da vjera nije bila vododjelnica srbskog naroda nego jezik, mnoge nacije po Balkanu ne bi ni postojale. Jer bi svi bili jedan narod, pošto govorimo jedan te isti jezik i odlično se razumijemo jezički, ali ne i vjerski. Svako ko ima uši da sluša i oči da gleda, kao i normalan i zdrav mozak da isprocesira činjenice, može sam da zaključi da smo jedan narod. Samo još da se dogovorimo oko imena tog naroda.

Ja predlažem da se zovemo kao što smo odvajkada kroz istoriju sami sebe nazivali – Srbi, s tim da društva koja organizuju vijekovima lov na nas, da proglase lovostaj, kao i favorizovanje određenih naroda i nacija, pa se strašljiviji primjerci Srba neće bojati da se izjašnjavaju kao Srbi, a oni bolesno ambiciozni neće imati potrebe da se drugačije izjašnjavaju, pošto od toga neće imati koristi, a ni ograničenja što su Srbi.

Pa kako ipak govorimo svi srbskim jezikom ili žargonima srbskog jezika, da uvedemo i nova imena za te nacije umjesto postojećih, da Srbi ekavičari budu – Serbi, ikavičati – Sirbi, a mi ijekivačari Sijerbi i da tako bude podjeljeno Srbstvo po regionalnim granicama, a da smo svi i dalje Srbi.
I mirna Bosna.

Duško Bošković, 4.9.7526 godina

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider