Rat simbolima i dalje traje

Objavio:

Duško Bošković

- prije 10 mjeseci u

kolumne

Nije samo rat kada se vodi oružjem, postoje i drugi vidovi ratovanja, koji su obično uvod u rat oružjem koji na kraju dođe kao vrhunac ovih pripremnih ratnih predradnji. U stvari cijeli čovjekov životni vijek se svodi na ratovanje. Da Sjevero-Amerikanci nisu ugušili hipi pokret bilo bi malo drugojačije.

Ustvari mir i ne postoji, to je samo period primirja, kada zaraćene strane pregrupisavaju svoje snage i smišljaju nove taktike i strategije. Baš kao što je sada nastalo primirje podpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, dakle, ne sporazuma o prekidu rata, nego se radi samo o mirovnom sporazumu.

Patako imamo i jedan vid rata koji se zanemaruje, a svima nam je pred očima i čitajući između redova možemo doći do interesantnih zaključaka. Svi misle da je njemački nacizam pobijeđen, ali gledano po simbolima izgleda da se radi samo o malo većem primirju baš kao u Dejtonu. Manje-više mnogima nije baš skroz nepoznato kako izgleda simbol ozloglašenih njemačkih SS jedinica (vidi sliku).

Da se nastavio rat simbolima je vidljivo iz logoa dvije američke rok grupe, Kiss i ZZtop. Evidentna je sličnost sa njemačkim nacističkim oznakama sa uniforme.

Ovako evidentnu sličnost veliki automobilski proizvođač nije baš mogao da izvede pošto je ipak njemačka tvornica u pitanju, pa sve što dolazi iz Njemačke se gleda strožije nego kada dolazi iz SAD. Pa je tako za svoj logo „Opel“ uzeo samo polovinu simbola i okrenuo ga vodoravno, pa uvijek može da se brani kako njihov logo nema veze sa njemačkom nacističkom prošlošću, jer ne liči na originalni SS simbol.

Koga je zmija ujela i guštera se boji. Mnogima Opelov znak ipak liči na SS simbol, ako nije postradao od Nijemaca, on ne vidi sličnost između ova dva simbola, i vjerovatno sada čitajući ovo tvrdi da su ovo sve budalaštine što pišem.

U istu kategoriju se može svrstati i ime prodavnice Dajhman, koja, gle čuda, dolazi iz Njemačke. Ne znam šta znači ono „D“ u imenu, možda je od „Dojčland“ što znači Njemačka na njemačkom. A ostatak riječi „Ajhman“ je svima poznato na koga se odnosi i ko je taj njemački oficir iz Hitlerovog rajha. Mogli su ovaj lanac prodavnica jeftine obuće nazvati i Dhitler ili Dgebels, ali bi to bilo preočigledno, baš kao logo grupe Kiss, pa su u stilu logoa za Opel, morali malo to da zabašure da se teže Vlasi dosjete.  

Ako ko ne zna čija bi mogla biti Rajfajzen banka, neka samo pogleda njen logo i zastavu države Vatikan i uoči sličnost, kao i upadljivu žutu boju.

Da ni Vlasi, tj. Srbi sa planina koji se bave stočarstvom, nisu nedosjetljivi, može da se primjeti i na logou Zimskih Olimpijskih Igara su Sarajevu 1984. godine. ZOI 84. Dizajner znaka, a i maskote Vučka, Jože Trobec je bio iz SR Slovenije iz koje je i vLaško pivo. Pa je tako srbsku totemsku životinju vuka uzeo zamaskotu (Vuk je često ime među Srbima, kao i mnoga prezimena Vučić, Vučković, Vuković, Vukić, Vukašinović itd), a krst sa ognjilima (ocilima) je uzeo za logo i stilizovao ga tako da baš nije toliko očigledno. Pa malo kao „Opelov“ znak za krećite ga lijevo-desno dok ne uočite sličnost.

I sve to fino zapakovao da se neVlasi ne dosjete.

Autor: Duško Bošković
Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar