Rat simbolima i dalje traje

Objavio:

kolumne

- prije 2 years u

Duško Bošković

Nije samo rat kada se vodi oružjem, postoje i drugi vidovi ratovanja, koji su obično uvod u rat oružjem koji na kraju dođe kao vrhunac ovih pripremnih ratnih predradnji. U stvari cijeli čovjekov životni vijek se svodi na ratovanje. Da Sjevero-Amerikanci nisu ugušili hipi pokret bilo bi malo drugojačije.

Ustvari mir i ne postoji, to je samo period primirja, kada zaraćene strane pregrupisavaju svoje snage i smišljaju nove taktike i strategije. Baš kao što je sada nastalo primirje podpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, dakle, ne sporazuma o prekidu rata, nego se radi samo o mirovnom sporazumu.

Patako imamo i jedan vid rata koji se zanemaruje, a svima nam je pred očima i čitajući između redova možemo doći do interesantnih zaključaka. Svi misle da je njemački nacizam pobijeđen, ali gledano po simbolima izgleda da se radi samo o malo većem primirju baš kao u Dejtonu. Manje-više mnogima nije baš skroz nepoznato kako izgleda simbol ozloglašenih njemačkih SS jedinica (vidi sliku).

Da se nastavio rat simbolima je vidljivo iz logoa dvije američke rok grupe, Kiss i ZZtop. Evidentna je sličnost sa njemačkim nacističkim oznakama sa uniforme.

Ovako evidentnu sličnost veliki automobilski proizvođač nije baš mogao da izvede pošto je ipak njemačka tvornica u pitanju, pa sve što dolazi iz Njemačke se gleda strožije nego kada dolazi iz SAD. Pa je tako za svoj logo „Opel“ uzeo samo polovinu simbola i okrenuo ga vodoravno, pa uvijek može da se brani kako njihov logo nema veze sa njemačkom nacističkom prošlošću, jer ne liči na originalni SS simbol.

Koga je zmija ujela i guštera se boji. Mnogima Opelov znak ipak liči na SS simbol, ako nije postradao od Nijemaca, on ne vidi sličnost između ova dva simbola, i vjerovatno sada čitajući ovo tvrdi da su ovo sve budalaštine što pišem.

U istu kategoriju se može svrstati i ime prodavnice Dajhman, koja, gle čuda, dolazi iz Njemačke. Ne znam šta znači ono „D“ u imenu, možda je od „Dojčland“ što znači Njemačka na njemačkom. A ostatak riječi „Ajhman“ je svima poznato na koga se odnosi i ko je taj njemački oficir iz Hitlerovog rajha. Mogli su ovaj lanac prodavnica jeftine obuće nazvati i Dhitler ili Dgebels, ali bi to bilo preočigledno, baš kao logo grupe Kiss, pa su u stilu logoa za Opel, morali malo to da zabašure da se teže Vlasi dosjete.  

Ako ko ne zna čija bi mogla biti Rajfajzen banka, neka samo pogleda njen logo i zastavu države Vatikan i uoči sličnost, kao i upadljivu žutu boju.

Da ni Vlasi, tj. Srbi sa planina koji se bave stočarstvom, nisu nedosjetljivi, može da se primjeti i na logou Zimskih Olimpijskih Igara su Sarajevu 1984. godine. ZOI 84. Dizajner znaka, a i maskote Vučka, Jože Trobec je bio iz SR Slovenije iz koje je i vLaško pivo. Pa je tako srbsku totemsku životinju vuka uzeo zamaskotu (Vuk je često ime među Srbima, kao i mnoga prezimena Vučić, Vučković, Vuković, Vukić, Vukašinović itd), a krst sa ognjilima (ocilima) je uzeo za logo i stilizovao ga tako da baš nije toliko očigledno. Pa malo kao „Opelov“ znak za krećite ga lijevo-desno dok ne uočite sličnost.

I sve to fino zapakovao da se neVlasi ne dosjete.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider