Osvrt na narodne nošnje

Objavio:

Duško Bošković

- prije 12 mjeseci u

kolumne

Ovo je jedna od tipičnih srbskih narodnih nošnji iz jednog od našijeh krajeva. Zašto je ovo srbska narodna nošnja? Jer je osmišljena u vidu srbske trobojnice crven-plavo-bijel. (crveni  džemadan, plave čakšire i bijele dokoljenice). Ova nošnja se nosi uglavnom u krajevima koje pokriva današnja Crna gora, koja nije kroz istoriju izgledala ovako kao što sada izgleda. Pošto, više ista nego slična, narodna nošnja se nosi i u Hercegovini, kao što se i govori više isti nego sličan srbski jezik u oba podneblja. I u Hercegovini, pa čak i u dijelovima Sarajevsko-Romanijske oblasti se govori đed, nijesam šekira (meko “š”) i sl., a nije nam palo na pamet da izmišljamo i dodajemo u azbuku nova slova samo da bi izgledalo da smo drugojačiji narod od ostatka srbstva i kao da se ni u putu niđe do sada nijesmo ni sreli.

Kada bi se sada neko pojavio u ovoj prelijepoj i raskošnoj narodnoj nošnji bilo gdje u našim krajevima gdje se govori srbski i ostali srboliki jezici, svi bi rekli što na glas što u sebi, “vidi ovog seljaka”, ili bi pomislili da se snima skrivena kamera pa bi pogledom tražili, gdje su je sakrili.

Ovo je jedna od tipičnih arapskih narodnih nošnji iz jednog od krajeva u kojima oni žive, i to u krajevima veoma oskudnim svim resursima, osim pijeskom i naftom.

Dosta žena islamske vjere hoda u ovoj arapskoj nošnji, kako po našim krajevima, tako i širom svijeta, i svima je to kao normalno i niko ništa posebno ne komentariše.

A moglo bi se mnogo stvari reći i prikladnih i neprikladnih, ali je rizik da se ne bude proglašen osobom koja širi govor mržnje, da je netolerantan, fašista, nacista, nacionalista, homofob, nečovjek ili okićen još ponekom etiketom iz bogato osmišljene galerije etiketa NVO (NeVladine Organizacije) sektora, koje su izmislili samo da nas nerviraju, sputavaju i atakuju na našu slobodu, i kako bi sproveli svoj plan.

Da se ja pitam ja bih radije da cijeli svijet nosi ovu srbsku nošnju, bio bi mnogo veseliji, živopisniji, raskošniji i manje turobna izgleda, nego ovu drugu. Osim toga nema živopisnijih nošnji nigdje kao u sveslavjanskom svijetu, pa hajde da im to pokažemo.

Ako mogu neki koji su došli da insistiraju na nosanju svojih nošnji na našim teritorijama, možemo valjda i mi sa punim pravom nositi svoje nošnje na našim teritorijama. Neće nam valjda i to početi prikazivati kao nešto nazadno, a ovo drugo kao napredno.

Autor: Duško Bošković
Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar