O migrantskoj krizi iz jednog drugojačijeg ugla

Objavio:

Duško Bošković

- prije 12 mjeseci u

kolumne

Pripadao sam generaciji jugoslavenske omladine koja nije proslavljala maturu. Umro je drug Tito i sve svečanosti su bile odkazane. Dežuralo se u holovima škola uz njegovu sliku. Dežurali su samo najbolji učenici, kao što su se i u komunističku partiju primali samo najbolji učenici. Niti sam tada bio u partiji, niti sam dežurao.

Pripadao sam takođe prvoj generaciji svršenih srednjoškolaca koji su odmah nakon završetka srednje škole odlazili na služenje redovnog vojnog roka u Jugoslavensku Narodnu Armiju JNA) i to godinu dana, ako se upisao fakultet, a ko nije nastavljao sa školovanjem, išao je naknadno još tri mjeseca na dosluženje vojnog roka.

U JNA sam prošao obuku za pješadinca, ozbiljna vojska je imala i ozbiljnu obuku. Tu se svašta moglo naučiti, ko je htio. Imali smo i ozbiljne vojne vježbe, kada se teorija sprovodila i provjeravala na terenu. Tu sam naučio jedan pojam znan kao „podkovica“ i njega karakteriše raspoređivanje vojske koja dočekuje napad druge vojske, u obliku podkove. Napadač se pusti da uđe u nju, a onda se zatvore krajevi podkove i počinje onda nešto što Rusi nazivaju u svojoj vojnoj doktrini – „kotao“, neprijatelj se u velikoj vatri „krčka“, sve dok se svi ne pobiju ili predaju.

Surovo jeste, ali tako je to u ratovima i sve su vojske u svim ratovima uglavnom iste. Vojska je jedan kompleksan organizam sa osjećajem za samoodržanje. Surovije i neljudskije je izazvati rat, a kada dođe do njega sve je kasno i uzaludno je pozivati se na ljudske i civilizacijske tekovine, ne čuje se od pucnjave. Čuditi se da se u ratu ubija, granatira i da ljudi ginu je bezobrazno ili je dokaz glupavosti.

I ovaj cunami migranata što nas je zadesio, nekog u većoj, nekog u manjoj mjeri, kojeg razni analitičari osvjetljavaju iz svih mogućih uglova, ne znaju ili ne smiju da ga osvijetle sa ovog jednog drugog ugla, vojničkog. Jer što više gledamo migrante i u živo, a ne samo preko medija, sve nam više liče na vojsku u prekomandi ili na dopustu.

Pa izanalizirajmo i ova tri moguća scenarija ove neželjene pojave, pošto je stihijska, jer se ne radi o prirodnoj migraciji. Radi se o vojsci koja čeka naoružanje i koja je sastavni dio projekta zbog kojeg i postoji  NATO, a to je zaokruživanje Rusije i dovođenje u nezavidan položaj, kada će morati da pristane da prodaje svoje resurse ispod cijene Zapadu, koji vijekovima pokušava da se proširi i na Istok radi pljačke. Muslimani, što je vjera najvećeg broja migranata, kao veoma brojni i disciplinovani su jako pogodni kao takvi za pješadijske poslove u okviru neke veće vojne organizacije kakva je NATO. Jer je pješadija najpotrošniji resurs, kao i najjeftiniji rod vojske. Ne treba mnogo odvajati za obuku i školovanje i najlakše ga je održavati i popunjavati prorijeđene redove.

Drugi mogući scenario je islamizovanje Evrope putem ovih hodočasnika i kako islam veoma uspješno disciplinuje svoje sljedbenike, takvim ljudima je lako upravljati i držati ih u pokornosti, a to onda znači da bi prekookenaska Anglo-Američka nacija mnogo lakše upravljala Evropom i držala je u poslušnosti. Kako islam inače ne trpi kritički um koji je potreban za razvoj nauke i tehnologije, time bi se Evropa i usporila u tehnološkom razvoju, što je jako bitno u borbi za prevlast. Ko ovlada naukom i tehnologijom prije će spoznati i boga i prije postati suveren u svakom pogledu, i materijalnom i duhovnom kao nadogradnjom na materijalnu obezbjeđenost.

Treći mogući scenario je u vezi sa početkom ovog teksta. Osvajačima prostora je lakše osvojiti neki prostor, ako nema ko da ga brani. Pa ga raseljavaju, vojno sposobni muškarci ga napuštaju, krene za njim i po koja žena i djeca, nemoćnih i starih nema uopšte u migracijama, što automatski govori da se ne radi o izbjeglicama nego pobjeguljama. Na jednom velikom prostoru se ovi vojno sposobni muškarci upuštaju u jednu veliku podkovicu koja će kasnije da se spoji svojim krajevima i kotao će početi da se krčka.

Duško Bošković

samozvani vojno-politički analitičar

Autor: Duško Bošković
Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar