O migrantskoj krizi iz jednog drugojačijeg ugla

Objavio:

kolumne

- prije 1 godina u

Duško Bošković

Pripadao sam generaciji jugoslavenske omladine koja nije proslavljala maturu. Umro je drug Tito i sve svečanosti su bile odkazane. Dežuralo se u holovima škola uz njegovu sliku. Dežurali su samo najbolji učenici, kao što su se i u komunističku partiju primali samo najbolji učenici. Niti sam tada bio u partiji, niti sam dežurao.

Pripadao sam takođe prvoj generaciji svršenih srednjoškolaca koji su odmah nakon završetka srednje škole odlazili na služenje redovnog vojnog roka u Jugoslavensku Narodnu Armiju JNA) i to godinu dana, ako se upisao fakultet, a ko nije nastavljao sa školovanjem, išao je naknadno još tri mjeseca na dosluženje vojnog roka.

U JNA sam prošao obuku za pješadinca, ozbiljna vojska je imala i ozbiljnu obuku. Tu se svašta moglo naučiti, ko je htio. Imali smo i ozbiljne vojne vježbe, kada se teorija sprovodila i provjeravala na terenu. Tu sam naučio jedan pojam znan kao „podkovica“ i njega karakteriše raspoređivanje vojske koja dočekuje napad druge vojske, u obliku podkove. Napadač se pusti da uđe u nju, a onda se zatvore krajevi podkove i počinje onda nešto što Rusi nazivaju u svojoj vojnoj doktrini – „kotao“, neprijatelj se u velikoj vatri „krčka“, sve dok se svi ne pobiju ili predaju.

Surovo jeste, ali tako je to u ratovima i sve su vojske u svim ratovima uglavnom iste. Vojska je jedan kompleksan organizam sa osjećajem za samoodržanje. Surovije i neljudskije je izazvati rat, a kada dođe do njega sve je kasno i uzaludno je pozivati se na ljudske i civilizacijske tekovine, ne čuje se od pucnjave. Čuditi se da se u ratu ubija, granatira i da ljudi ginu je bezobrazno ili je dokaz glupavosti.

I ovaj cunami migranata što nas je zadesio, nekog u većoj, nekog u manjoj mjeri, kojeg razni analitičari osvjetljavaju iz svih mogućih uglova, ne znaju ili ne smiju da ga osvijetle sa ovog jednog drugog ugla, vojničkog. Jer što više gledamo migrante i u živo, a ne samo preko medija, sve nam više liče na vojsku u prekomandi ili na dopustu.

Pa izanalizirajmo i ova tri moguća scenarija ove neželjene pojave, pošto je stihijska, jer se ne radi o prirodnoj migraciji. Radi se o vojsci koja čeka naoružanje i koja je sastavni dio projekta zbog kojeg i postoji  NATO, a to je zaokruživanje Rusije i dovođenje u nezavidan položaj, kada će morati da pristane da prodaje svoje resurse ispod cijene Zapadu, koji vijekovima pokušava da se proširi i na Istok radi pljačke. Muslimani, što je vjera najvećeg broja migranata, kao veoma brojni i disciplinovani su jako pogodni kao takvi za pješadijske poslove u okviru neke veće vojne organizacije kakva je NATO. Jer je pješadija najpotrošniji resurs, kao i najjeftiniji rod vojske. Ne treba mnogo odvajati za obuku i školovanje i najlakše ga je održavati i popunjavati prorijeđene redove.

Drugi mogući scenario je islamizovanje Evrope putem ovih hodočasnika i kako islam veoma uspješno disciplinuje svoje sljedbenike, takvim ljudima je lako upravljati i držati ih u pokornosti, a to onda znači da bi prekookenaska Anglo-Američka nacija mnogo lakše upravljala Evropom i držala je u poslušnosti. Kako islam inače ne trpi kritički um koji je potreban za razvoj nauke i tehnologije, time bi se Evropa i usporila u tehnološkom razvoju, što je jako bitno u borbi za prevlast. Ko ovlada naukom i tehnologijom prije će spoznati i boga i prije postati suveren u svakom pogledu, i materijalnom i duhovnom kao nadogradnjom na materijalnu obezbjeđenost.

Treći mogući scenario je u vezi sa početkom ovog teksta. Osvajačima prostora je lakše osvojiti neki prostor, ako nema ko da ga brani. Pa ga raseljavaju, vojno sposobni muškarci ga napuštaju, krene za njim i po koja žena i djeca, nemoćnih i starih nema uopšte u migracijama, što automatski govori da se ne radi o izbjeglicama nego pobjeguljama. Na jednom velikom prostoru se ovi vojno sposobni muškarci upuštaju u jednu veliku podkovicu koja će kasnije da se spoji svojim krajevima i kotao će početi da se krčka.

Duško Bošković

samozvani vojno-politički analitičar

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider