Boemska rapsodija – reakcija na film

Objavio:

kolumne

- prije 2 years u

Duško Bošković

Foto izvor: youtube

Pročitah na jednom domaćem portalu krupni naslov da je Fredi Merkjuri najbolji pjevač svijeta ikada, kao da su trke u pitanju, a ne umjetnosti, pa mi to malo zasmeta, jer pored živih Zdravka Čolića, Mladena Vojičića i Alena Islamovića ovo tvrditi je bogohuljenje. Merkjuri je samo znamenitiji kompozitor, pošto je napisao neke antologijske pjesme, ali samo u okviru grupe Kvin.

Naslov me je ipak podsjetio da ipak odem pogledati film “Boemska rapsodija” koji se upravo davao tih dana. Možda zato po medijima i ide ovako pretjerano sročena reklama da bi se ljudi privukli da dođu pogledati film.

Dobro je napomenuti da je ovo ipak prvenstveno film o pjevaču grupe Kvin, a ne o grupi Kvin, pa da se ko ne razočara očekujući nešto više, kao što sam ja.

Film se nepotrebno i previše dugo bavi i homoseksualizmom, sa skaradnim scenama ljubljenja dva muškarca nakon čega sam htio deonstrativno napustiti projekciju, ali nisam mogao pronaći u mraku kapu koja mi je negdje ispala. Scene eksplicitnog homoseksualnog sadržava je bilo sasvim nepotrebno prikazivati, film bi bio razumljiv i bez toga, ali muželožnički lobi je dosta jak da uspjeva da progurava svoje ideje svugdje.

Tako i kada se u filmu pobrojavaju svjetske zvijezde Led Cepelin, Ju-tu, Mik Džeger i Bovi,  posebno se naglasi i nekakav Elton Džon koji je poznat u svjetskim razmjerama, ama baš ni po čemu, osim što ga uvijek guraju među znamenite likove kako bi muželožnički lobi sebi dao na značaju.

Interesantno je čuti u etnički čistom Sarajevu jednu scenu iz filma kada Fredijevi roditelji objašnjavaju da su morali pobjeći iz Pakistana zbog progona muslimana. Ovo je bilo jednako interesantno i poučno čuti kao što je bilo čuti u Narodnom pozorištu u drugom činu naše opere “Ero s onoga svijeta” kako se narod sa mlinarom pozdravlja i ovaj odzdravlja sa “Pomože bog” više minuta.

Film “Boemska rapsodija” je inače dobar sa zanatskog stanovišta, glumci su fascinantni koliko liče na članove grupe Kvin. Mogli bi komotno negdje iznenada da se pojave na sceni i isprepadaju narod koji ne vjeruje u vaskrsenje i reinkarnaciju.

Par detalja koji su interesantni nama savremenicima te grupe, a mladi neće to ni primjetiti niti mu dati značaj, a primiće to kao normalno i ništa neobično, je čuveni “Lajv eid”, grandiozni muzički spektakl kojeg su organizovali Anglo-Amerikanci za pomoć gladnoj Africi.

Sada je situacija u Africi još gora neko tada, i postavlja se pitanje na koje mogu da odgovore samo tumači zavjera ili vrsni ekonomski stručnjaci, ako smiju to da kažu, kakva li je stvarna pozadina ovog “humanitarnog” koncerta i kakvi li su se tu novčani tokovi izdešavali i ko je sve napunio svoje džepove.

Slijedeća stvar koja je takođe interesantna nama savremenicima je svojevremeni medijski pritisak, takoreći teror, kojeg smo trpjeli sa “AIDS-om”, bolešću koja nikada nije uopšte do kraja razsvijetljena niti objašnjena, kako se tako odjednom pojavila i izazvala toliku pažnju, da je sada u stvari niko i ne spominje, a Fredi je umro od upale pluća kao posljedicom tog nekog AIDS-a.

Paralelno je u Jugoslaviji, u stvari čak i prije koncerta “Live Aid” održan naš humanitarni projekat i snimljena namjenski pjesma “Za milion godina” u čijem snimanju su učestvovali tada skoro svi najpoznatiji jugoslavenski muzičari okupljeni pod imenom YU ROCK MISIJA, pa pogledajte ovaj video, i razmišljajmo svi gdje su te humanitarne pare otišle, i kako odjednom ispuha AIDS kao da nikada nije ni postojao. A nismo se vakcinisali protiv njega.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider