Grad sporta?!

Objavio:

kolumne

- prije 5 godina u

Bojan Stančević

Impresivno izgledaju statue Tome Kneza, Ake Arslanagića, Milorada Karalića, Neše Popovića, Dobrivoja Seleca, Zlaje Arnautovića, Zdravka Rađenovića i Ante Josipovića, statue ljudi koji su olimpijskim medaljama zadužili Banja Luku više nego iko u njenoj modernoj istoriji.

grad_sporta_kolumna

Ove biste koje se nalaze na ulazu u Sportski centar Borik ulijevaju strahopoštovanje rivalima koji na megdan izlaze banjalučkim klubovima okupljenim u sportsko društvo Borac, te klubove Slaviju, Mladi Krajišnik, Orlove. Ili bi bar trebali da ulijevaju strahopoštovanje. Naravno, u praksi trenutno imamo situaciju da rukometni velikan (za vas mlađe koji to ne znaju, riječ je o klubu koji je među prvima donio trofej osvajača Kupa šampiona jugoslovenskom sportu sredinom sedamdesetih godina prošlog vijeka) BH ligu 4 završava na pretposlednjem mjestu a u svom trenutnom sastavu ima reprezentativce i strane asove, košarkaški velikan koji je par puta mijenjao ime i prezime, a trenutno egzistira kao OKK Borac (opet za vas mlađe, riječ je o ekipi koja je bila prvi prvak i RS i BiH, bila prvi BiH tim koji je igrao ABA ligu, a u međunarodnom kupu Radivoja Koraća tukla jedan Montepaschi iz Sijene i Turk Telekom te redovno „zimovala“ u evropskim kupovima) u zadnjem kolu prve lige RS na krajnje čudan način obezbjeđuje opstanak pobjedom nad lukavičkom Slavijom (poražavajuće je, ali treba znati da ispod ima samo druga liga RS iz koje se i ne može ispasti), bokserski klub Slavija koji je prošloj državi dao zadnje olimpijsko boksersko zlato se već 3 godine ne takmiči u klupskim takmičenjima i gotovo niti ne postoji, ženski košarkaški klub Mladi Krajišnik (za mlađe, riječ je o JEDINOM klubu koji NIKAD nije ispao iz prve savezne lige stare Jugoslavije) je takođe sunovraćen u niže lige bez jasne vizije povratka na staze uspjeha. Orlovi, Kosig, Krila krajine da i ne pominjemo jer i ne postoje.

I mogli bi ovako do sutra nabrajati, ali od stare slave se ne živi. Ni Banja Luka ni ostali gradovi ne žive kao nekada, sport je postao višak i očigledan balast društvu. A kada se to već desilo, onda bi barem bilo pošteno da više ne lažemo ni sebe ni druge, nazivajući naš grad gradom sporta. Jer on to već dugo nije.

  1. ”ženski košarkaški klub Mladi Krajišnik (za mlađe, riječ je o JEDINOM klubu koji NIKAD nije ispao iz prve savezne lige stare Jugoslavije)”

    1967, 1969… ispao klub iz prve lige…

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PUB-1
PUB-2
GAT1
GAT2