FIFA: Bogata kuća na repu zakona

Objavio:

kolumne

- prije 5 godina u

Bojan Stančević

Prema članu 60 švicarskog Građanskog zakona, Svjetska fudbalska federacija (FIFA) je udruženje. Prema tom zakonu, FIFA je kao udruženje automatski i neprofitna organizacija koja bi trebala da svoju dobit i eventualno nastale rezerve ponovo investira u taj isti fudbal (programe za mlade i programe za razvoj fudbala). Prihodi i rashodi moraju da budu izjednačeni, a dividende se ne isplaćuju.

Takođe, FIFA kao udruženje, na čistu dobit Konfederaciji Švicarskoj mora da plati samo četiri posto poreza, dok akcionarska društva moraju da plate duplo više. Naravno, u realnosti je drugačije i svi znamo da je Svjetska fudbalska federacija koncern težak nekoliko milijardi dolara/evra/franaka, koji novac zarađuje prije svega od organizacije svjetskog i kontinentalnih fudbalskih prvenstava koja se organizujuju uglavnom na svake četiri godine, sa izuzetkom afričkog kontinenta koji svoj šampionat organizuje svake 2 godine. Međutim, pošto je FIFA uz sve i neprofitna organizacija, ona, prema statutu, akcenat ne smije nikako da stavlja na zaradu. Tu se postavlja pitanje kako FIFA zarađuje novac, i to više miliona godišnje?

Poslovni model relativno je jednostavan. Troškovi se prebacuju na zemlju domaćina prvenstva. Onaj ko želi da dobije organizaciju prvenstva, prethodno mora da osigura da FIFA ne plaća porez u toj istoj zemlji. Prema procjenama pravnih i ekonomskih stručnjaka, Njemačka je 2006. godine kada je u toj zemlji održano svjetsko prvenstvo, ostala zakinuta za 250 miliona evra samo na porezu. Slično je bilo i prilikom organizacije svjetskog prvenstva 2010. godine u Južnoafričkoj Republici, kao i pretprošle godine u Brazilu. Na osnovu navedenog, ogromni prostori oko stadiona postaju neka vrsta bescarinske zone.

Bogati partneri FIFA (naravno, prikladna riječ SPONZOR se u zvaničnim dokumentima ne smije upotrebljavati iz dobro znanog razloga, opisanog u gornjem dijelu) su za svoje aktivnosti oslobođeni plaćanja poreza zemlji domaćinu, a svi dobro znamo da su u pitanju hiljade hektolitara piva, sokova, vode, kao i tone hrane, bezbroj suvenira i ostale robe koja je u opticaju za vrijeme tih 30 dana ludila koje svijetu priredi najvažnija sporedna stvar na svijetu.

Naravno, ogroman prihod samo od TV prava i marketinga za svjetsko prvenstvo, FIFA zadržava u potpunosti za sebe, a riječ je o iznosu od oko 1,19 milijardi dolara u godini kada je Brazil bio domaćin prvenstva. U toj 2014. godini, FIFA je za veliki broj razvojnih projekata izdvojila 509 miliona dolara. Reprezentacije koje su 2014. godine učestvovale na svjetskom prvenstvu u Brazilu dobile su ukupno 358 miliona dolara, a fudbalska federacija zemlje svjetskog prvaka Njemačke je kao nagradu za osvojenu titulu dobila 35 miliona dolara.

Prosta matematika kaže da razlika iznosi 288 miliona zelenih novčanica u korist prihoda, a gdje su one završile odgovor bi nam moglo ponuditi suđenje glavešinama ove organizacije koje se očekuje uskoro.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PUB-1
PUB-2
GAT1
GAT2