ABA je mrtva, živjela ABA!

Objavio:

kolumne

- prije 5 godina u

Bojan Stančević

Foto izvor: wikipedia

Bila je to davna 2001. godina, kada je nakon 10 godina uskrsnula zajednička košarkaška liga zapadnog dijela nekad zajedničke države.

U Sloveniji Olimpija, u Hrvatskoj Cibona a u (Srbiji i) Crnoj Gori Budućnost bili su neprikosnoveni tih godina i trebao im je novi izazov. U Bosni i Hercegovini tih godina banjalučki Borac i aleksandrovačka Igokea su se izmjenjivali na tronu šampiona države, ali su se na čudan način našli van kruga od 12 ekipa koje su započeli sa nečim novim u sportskom smislu na početku 21. vijeka, na brdovitom Zapadnom Balkanu. Makedonija u to vrijeme nije imala košarkaški tim koji je mogao priuštiti sebi da se upusti u ovaj skupi eksperiment. Srbija se na svjetskim i evropskim prvenstvima poigravala sa ostalim reprezentacijama, u evropskim klupskim takmičenjima redovno sa 3-4 ekipe bivala konkurentna najjačima, te nije razmišljala da svoj kvalitet dijeli sa komšijama. Čim su, nakon odlaska selektora Pešića, počela prva spoticanja srpske reprezentativne košarke, ABA je počinjala da bude interesantna klubovima „sa istoka“, koji su počevši od Crvene zvezde pa preko ostalih ekipa u kratkom periodu počeli da dominiraju ovim takmičenjem. Sa ovom južnoslovenskom ligom, koja je 2012. godine dobila prvu makedonsku ekipu pod svojim okriljem, u dva navrata i sa 50% šampionskog uspjeha je flertovao i slavni Ponos Izraela – Makabi Tel Aviv, te više kao predmeti podsmijeha češki Nymburk i mađarski Szolnoki.

6 godina ljubavi sa kompanijom Goodyear je zamjenjeno petogodišnjom vjernosti NLB banci, da bi od 2012. godine liga ostala bez generalnog sponzora. Da bi je održali u životu, nacionalni savezi su te godine morali prenijeti dotadašnju prohodnost prema ULEB Evroligi (koju su do tada preko nacionalnih prvenstava imali najbolji timovi iz Srbije, Slovenije i Hrvatske) isključivo na ABA ligu koja je sa početnih 2+1 u Evroligi spala samo na šampiona ABA lige. Mnogi će reći, a činjenice im u potpunosti idu u prilog, da je baš ta sezona označila početak kraja ove sportske priče. Igokea je ostala bez, u regularnom dijelu rezultatski stečenog prava igranja u Evroligi, hrvatski i slovenački klubovi nisu rezultatski bili ni blizu da ugroze srpske, i po prvi put su se u Evroligi našli zajedno finalisti ABA lige Partizan i Crvena zvezda. Ironija je da su kritičari iz Srbije upravo pristupanje srpskih klubova ABA ligi godinama smatrali i još uvijek smatraju najodgovornijim za gašenje i odumiranje košarkaških centara u ovoj državi, poput Kraljeva, Čačka, Leskovca, pritom zaboravljajući da su već u zadnjim sezonama u SCG ligi igrali mahom klubovi iz Beograda uz ekonomski jak vršački Hemofarm i novosadsku Vojvodinu.

03 ABA

Do prošle godine se nekako i uspjevalo sakriti od FIBA ali i od ULEB organizacije da stvari u rukovodstvu lige baš i ne štimaju, da je transparentnost u finansijskom poslovanju misaona imenica, pa je FIBA uspjela ishodovati promjenu vlasničke strukture i rukovodstva lige. Kao što se već tada dalo naslutiti, na taj način su uspjeli samo produžiti život ligi na aparatima. Novo rukovodstvo nije uspjelo naći sponzora, pravila i kalendar su se opet mijenjali u hodu i bez ikakvog planiranja, sudije su se delegirale mimo pravila, a da bi se sačuvala ljubljanska Olimpija, koja kroz domaće prvenstvo nije uspjela izboriti nastup u sezoni 2015/2016. ligu su u startu proširili za 2 mjesta. Kvalitet najlošijih ekipa je bio ispod ranga nacionalnih prvenstava, i bilo je samo pitanje dana kada će se aparati konačno ugasiti. Par sati prije odlučujuće utakmice sezone, u kojoj je Crvena zvezda sa lakoćom odbranila titulu šampiona, FIBA je i zvanično povukla priznanje ovoj ligi na čije insistiranje je samo 9 mjeseci ranije i transformisana, a krajem aprila to su uradili i nacionalni savezi Hrvatske, Srbije i Slovenije. Da li je ovo konačno isključivanje pacijenta sa aparata, ostaje da se vidi. Pogotovo jer taj isti aparat želi da ugasi drugi pacijent koji je takođe na izdisaju, a zove se FIBA!

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PUB-1
PUB-2
GAT1
GAT2