Zločini nad Srbima Ali-pašinog polja

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 mjesec u

BiH

Na suđenju za zločine počinjene u sarajevskom naselju Ali-pašino polje, Tužilaštvo BiH pročitalo je iskaze preminulih svjedoka, a u jednom se navodi kako je Senad Džananović tukao jednog svjedoka i rezao ga nožem.

Nikola Čakar je, u iskazu koji je dao pred Okružnim vojnim sudom u Sarajevu 1994. godine, naveo kako je u julu 1992. bio odveden u prostor „Konzuma“, gdje je čuo da je „u podrumu glavni bio Senad Džananović“.

On je pojasnio kako je jedne noći bio izveden u kancelariju, gdje je bilo više muškaraca. Tu je ispitivan.

Znam da u tom momentu nije bio prisutan Edin Gadžo. Džananović je rekao da legnem, uzeo nož i počeo me rezati po lijevoj strani vrata. Jedan stražar je pozvao stražu, nakon čega me Džananović pustio. Trag noža nije bio ni dubok, ni dug – ispričao je u iskazu svjedok, dodavši da se jeste uplašio, ali da je stekao utisak da Džananović nije htio da ga ubije, već uplaši.

On je kazao da ga je u podrumu Džananović tukao, te da su ga iz podruma „Konzuma“ Džananović i Gadžo odveli u kasarnu „Viktor Bubanj“.

Odbrane su na ovu izjavu izrazile prigovore zakonitosti, relevantnosti i autentičnosti, pojasnivši da se neosporno radi o izjavi iz drugog predmeta koji se vodio protiv optuženih.

Tužilaštvo BiH optužilo je Senada Džananovića i Edina Gadžu za zatvaranja, nečovječna postupanja i ubistva civila na Ali-pašinom polju, a prema optužnici, oni su bili pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) „Stela“ i specijalnih jedinica takozvane Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH).

U izjavi datoj Okružnom vojnom sudu u Sarajevu 1994. godine, svjedok Dragoljub Stanojević ispričao je kako je početkom juna 1992. odveden u štab „Stela“, gdje ga je Senad Džananović psovao i tukao, „udario palicom iza vrata“, a potom pozvao izvjesnog Suada.

Dok Suad nije došao, Džananović me udario nogom. Slomio mi je rebro. Odnosno, ispravljam se, Senad me tad nije udario. Suad me je udario nogom i slomio mi rebro – rekao je svjedok.

On je istakao da je bio pušten, te sredinom juna 1992. godine ponovo priveden u podrum ispod ambulante.

Jedne prilike, kazao je, Džananović, Gadžo i druge osobe su povezali osobe srpske nacionalnosti i držali ih ispred zgrade pet-šest sati. Po povratku, kako je rekao, vojnici su tukli te osobe, ali njega lično nije tukao Džananović, ni Gadžo, niti je vidio da tuku druge.

Svjedok se prisjetio i da ga je, kada su bili izvedeni da čiste staklo, udario Edin Gadžo.

Tokom čitanja iskaza Čakara i Stanojevića, Tužilaštvo je u više navrata navelo da se dijelovi ovih izjava lošije vide. Takođe, pročitan je i Stanojevićev iskaz dat Okružom vojnom sudu u Subotici 1997. godine, u kojem je zatražio da se taj iskaz ne ustupa medijima i javnosti, nego koristi „u sudske svrhe“.

Odbrane su prigovorile na oba Stanojevićeva iskaza, ukazavši, između ostalog, na neke kontradiktornosti među njima.

Na ovom ročištu pročitan je i iskaz Olge Zuković, koja je 2016. godine izjavila da je čula kako je njen sin Milorad u julu 1992. odveden da dâ izjavu u objektu „Borsalino“. Njegovi posmrtni ostaci, kazala je, ekshumirani su sa sarajevskog groblja „Lav“, a od ljekara koji je bio prisutan prilikom prepoznavanja tijela saznala je da je sinovljeva smrt nasupila usljed pucanja u potiljak.

Suđenje će se nastaviti 24. septembra.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar