Zločini nad Srbima Ali-pašinog polja

Izvor: Info portal Slavija

Objavio:

trebevic.net

- prije 9 mjeseci u

BiH

Foto izvor: Info portal Slavija

Na suđenju za zločine počinjene u sarajevskom naselju Ali-pašino polje, Tužilaštvo BiH pročitalo je iskaze preminulih svjedoka, a u jednom se navodi kako je Senad Džananović tukao jednog svjedoka i rezao ga nožem.

Nikola Čakar je, u iskazu koji je dao pred Okružnim vojnim sudom u Sarajevu 1994. godine, naveo kako je u julu 1992. bio odveden u prostor „Konzuma“, gdje je čuo da je „u podrumu glavni bio Senad Džananović“.

On je pojasnio kako je jedne noći bio izveden u kancelariju, gdje je bilo više muškaraca. Tu je ispitivan.

Znam da u tom momentu nije bio prisutan Edin Gadžo. Džananović je rekao da legnem, uzeo nož i počeo me rezati po lijevoj strani vrata. Jedan stražar je pozvao stražu, nakon čega me Džananović pustio. Trag noža nije bio ni dubok, ni dug – ispričao je u iskazu svjedok, dodavši da se jeste uplašio, ali da je stekao utisak da Džananović nije htio da ga ubije, već uplaši.

On je kazao da ga je u podrumu Džananović tukao, te da su ga iz podruma „Konzuma“ Džananović i Gadžo odveli u kasarnu „Viktor Bubanj“.

Odbrane su na ovu izjavu izrazile prigovore zakonitosti, relevantnosti i autentičnosti, pojasnivši da se neosporno radi o izjavi iz drugog predmeta koji se vodio protiv optuženih.

Tužilaštvo BiH optužilo je Senada Džananovića i Edina Gadžu za zatvaranja, nečovječna postupanja i ubistva civila na Ali-pašinom polju, a prema optužnici, oni su bili pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) „Stela“ i specijalnih jedinica takozvane Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH).

U izjavi datoj Okružnom vojnom sudu u Sarajevu 1994. godine, svjedok Dragoljub Stanojević ispričao je kako je početkom juna 1992. odveden u štab „Stela“, gdje ga je Senad Džananović psovao i tukao, „udario palicom iza vrata“, a potom pozvao izvjesnog Suada.

Dok Suad nije došao, Džananović me udario nogom. Slomio mi je rebro. Odnosno, ispravljam se, Senad me tad nije udario. Suad me je udario nogom i slomio mi rebro – rekao je svjedok.

On je istakao da je bio pušten, te sredinom juna 1992. godine ponovo priveden u podrum ispod ambulante.

Jedne prilike, kazao je, Džananović, Gadžo i druge osobe su povezali osobe srpske nacionalnosti i držali ih ispred zgrade pet-šest sati. Po povratku, kako je rekao, vojnici su tukli te osobe, ali njega lično nije tukao Džananović, ni Gadžo, niti je vidio da tuku druge.

Svjedok se prisjetio i da ga je, kada su bili izvedeni da čiste staklo, udario Edin Gadžo.

Tokom čitanja iskaza Čakara i Stanojevića, Tužilaštvo je u više navrata navelo da se dijelovi ovih izjava lošije vide. Takođe, pročitan je i Stanojevićev iskaz dat Okružom vojnom sudu u Subotici 1997. godine, u kojem je zatražio da se taj iskaz ne ustupa medijima i javnosti, nego koristi „u sudske svrhe“.

Odbrane su prigovorile na oba Stanojevićeva iskaza, ukazavši, između ostalog, na neke kontradiktornosti među njima.

Na ovom ročištu pročitan je i iskaz Olge Zuković, koja je 2016. godine izjavila da je čula kako je njen sin Milorad u julu 1992. odveden da dâ izjavu u objektu „Borsalino“. Njegovi posmrtni ostaci, kazala je, ekshumirani su sa sarajevskog groblja „Lav“, a od ljekara koji je bio prisutan prilikom prepoznavanja tijela saznala je da je sinovljeva smrt nasupila usljed pucanja u potiljak.

Suđenje će se nastaviti 24. septembra.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider