Ukida se oslobađajuća presuda Naseru Oriću, Apelacioni sud vraća postupak na početak

Izvor: srpskainfo.com

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 years u

BiH

Apelaciono odjeljenje Suda BiH ukinuće prvostepenu oslobađajuću presudu muslimanskom ratnom komandantu Srebrenice Naseru Oriću, piše Srpskainfo.

Odlično obaviješteni izvor iz pravosuđa BiH kratko je objasnio da su tokom prvostepenog suđenja utvrđene bitne povrede odredaba krivičnog postupka, te da će žalba Tužilaštva BiH biti prihvaćena.

– Suđenje Oriću biće ponovljeno – dodao je izvor iz pravosuđa BiH.

Milorad Kojić direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, izjavio je da bi ukidanje oslobađajuće presude bila jedina razumljiva odluka.

– Prvostepena presuda prema kojoj je Orić oslobođen je katastrofalna – ocijenio je Kojić i dodao da se i pored svega, u narednom periodu treba utvrditi ko je i na kakav način uticao na postupak protiv Orića i svjedoke tužilaštva da promijene svoje iskaze.

– Neophodno je utvrditi zašto su svjedoci dali lažne iskaze, jer je jedna od izjava bila lažna, ona tokom istrage ili ona tokom sudskog postupka u Sudu BiH. Dakle, potrebno je utvrditi čija je to odgovornost kako ne bi dolazilo do sunovrata predmeta – naveo je Kojić.

Prema ocjeni Kojića, sudsko vijeće Suda BiH koje je oslobodilo Orića u prvostepenom postupku, imalo je i pored promjene iskaza pojedinih svjedoka, dovoljno dokaza da osude Orića za počinjena ubistva i izreknu mu odgovarajuću sankciju u skladu sa zakonom.

Radojka Filipović predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Bratunac, izjavila je da za žrtve ništa ne znači dok god Orić ne bude iza rešetaka.

– Bojim se samo da opet ne prođemo kroz istu agoniju kao u prvostepenom postupku. Ukoliko analiziramo dosadašnji rad pravosuđa BiH uopšte, ništa nam ne znači ukidanje presude dok god Orić ne bude smješten iza rešetaka – izjavila je Filipovićeva.

Podsjetimo, tužilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH je u avgustu 2015. godine, nakon višemjesečne istrage, koja je provedena u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, podigao optužnicu protiv Nasera Orića i Sabahudina Muhića.

Orić i Muhić optuženi su da su tokom rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između takozvane Armije BiH i Vojske Republike Srpske, na području Srebrenice i Bratunca, u svojstvu zapovjednika i pripadnika snaga takozvane Armije BiH, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija.

Orić i Muhić bili su optuženi da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u januaru 2016. godine, a nakon iznošenja završnih riječi Tužilaštva BiH 29. avgusta prošle godine, okončano je i iznošenjem završnih riječi odbrane 12. septembra 2017. godine.

U završnoj riječi u Sudu BiH tužilac Miroslav Janjić osvrnuo se na svjedočenje zaštićenog svjedoka “O1” koji je do detalja ispričao kako je Orić nakon fizičkog zlostavljanja, nožem ubio sudiju Slobodana Ilića.

Tužilac je napomenuo i da je svjedok Ibran Mustafić ispričao da mu je u njegovom stanu, lično Naser Orić detaljno opisao način kako je ubio Slobodana Ilića.

No, sva navedena svjedočenja nisu bila dovoljna za prvostepeno vijeće Suda BiH, pa su Orić i Muhić u oktobru prošle godine bili oslobođeni u prvostepenom postupku.

Ponavljanje postupka

Nakon što Apelaciono odjeljenje Suda BiH ukine prvostepenu presudu, čitav postupak bi se mogao odvijati u dva pravca.

– Nakon ukidanja presude postupak će ili biti vraćen istom sudskom vijeću koje je prethodno oslobodilo Orića ili će Apelaciono odjeljenje sprovesti ovaj postupak i na kraju donijeti odluku – objasnio je izvor iz pravosuđa BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider