Udar na srpske kadrove u OBA BiH: Otjeran u penziju zbog stava o NATO-u

Izvor: GlasSrpske

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 mjeseci u

BiH

U namjeri da po svaku cijenu izdejstvuju usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa za NATO, čemu se žestoko protivi Republika Srpska, koja je privržena vojnoj neutralnosti, bošnjački zvaničnici se služe svim i svačim.

Osim što su svojoj odanosti članstvu u Alijansi potčinili i proces konstituisanja vlasti na nivou BiH i FBiH i tako ga razvlače već osmi mjesec bez pomaka, pokazali su i osvetnički odnos prema pojedincima koji na članstvo u NATO-u ne gledaju njihovim očima.

Primjer koji ilustruje samovolju i bahatost, kao sastavni dio  politike koju Bošnjaci otvoreno manifestuju uprkos srpskim stavovima, jeste slučaj Miloša Šavije, dugogodišnjeg operativca Obavještajno-bezbjednosne agencije  (OBA) BiH, izveden u režiji direktora te agencije Osmana Mehmedagića.

Mehmedagićevom odlukom Šavija je nezakonito penzionisan samo zato što se nije pojavio na sjednici Komisije za NATO u decembru prošle godine, iako je u tom periodu koristio odobrene dane godišnjeg odmora. Šavija, inače, živi u Bijeljini, a u OBA radi od njenog osnivanja.

Poziv da podnese zahtjev za penzionisanje Šaviji je upućen samo dan nakon održavanja sjednice Komisije za NATO, što je bio prvi korak u kršenju zakona koji poslodavca obavezuje da “mora zaposlenog šest mjeseci unaprijed obavijestiti da ispunjava uslove za penzionisanje”.

Sedam dana kasnije Šaviji je otkucan otkaz i izdato rješenje o penzionisanju, a na njegovo mjesto postavljen je, kako se spekuliše, Mišo Kerleta, Srbin koji se, prema nekim saznanjima srpske strane, borio u redovima takozvane Armije RBiH.

Šavija za “Glas Srpske” kaže da ga je iznenadio poziv iz OBA da podnese zahtjev za penzionisanje jer on ni po godinama starosti, a ni staža ne ispunjava uslove za odlazak u penziju, niti je ikada izrazio želju da bi želio da bude penzionisan prije nego što napuni 40 godina staža. Do punog četrdesetogodišnjeg staža ostale su mu još nepune četiri godine.

– Tužio sam OBA i očekujem pozitivan ishod procesa pred Sudom BiH jer su u mom slučaju stvari apsolutno čiste i pravda je na mojoj strani. U suprotnom, spreman sam da idem i u Strazbur. Jasno je da se u penziju ide s uplaćenih 40 godina staža i 65 godina života. Nemam ni prvi ni drugi uslov. Imam 58 godina života i 36 godina i osam mjeseci staža. Već sam dobio penziju koja je umanjena za nedostajući staž od tri godine i dva mjeseca. Tužba je predata i ona je u proceduri. Nedolazak na sjednicu Komisije za NATO bio je razlog što su me penzionisali mimo moje volje. Kada je sjednica u decembru bila zakazana bio sam na odmoru tri dana jer moji slave Nikoljdan. Ovo što je urađeno je čista diskriminacija  – rekao je Šavija.

OBA: Sve po zakonu

Iz OBA tvrde za “Glas Srpske” da Šavijin nedolazak na sjednicu Komisije za NATO nema “nikakve veze sa njegovim penzionisanjem”. Tvrde da će uskoro biti u penziju poslato više ljudi i da je Šavija trebalo da u penziju ode prije dvije-tri godine. Tvrde da Šavija ima preko 43 godine staža. Komentarišući tužbu koju je Šavija podnio protiv OBA, samo su kratko kazali da “svi tuže”.

– Jedna je stvar hoće li ili neće u penziju. Po zakonu je morao otići – tvrde iz OBA.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.