U BiH visok rizik od terorizma i političkog nasilja

Izvor: srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 11 mjeseci u

BiH

BiH je, prema analizi vodeće agencije u svijetu za procjenu globalnog rizika AON, zemlja sa visokim rizikom i najgora u regionu kada je riječ o riziku od terorizma i političkog nasilja.

U godišnjem izvještaju AON-a navodi se da rizik od terorističkih napada, sabotaža, štrajkova, građanskih previranja, ali i od pobuna i građanskog rata ostaje na visokom nivou i da je BiH i po tome najgora u regionu.

– Albanija i Sjeverna Makedonija imaju rejting srednjeg rizika, dok Srbija i Crna Gora imaju nizak rizik od terorizma – navedeno je u izvještaju.

Kada je riječ o opštem riziku, AON navodi da je on u BiH ostao nepromijenjen u odnosu na prethodnu godinu, prenosi Glas Srpske.

– I kada je riječ o opštem riziku za poslovanje, BiH je najlošije rangirana u regionu, pošto su Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija označene kao zemlje sa srednjim rizikom. Politički sistem je nestabilan nakon što nije došlo do formiranja vlasti poslije opštih izbora u 2018. godini, kao i zbog razmirica između političkih i etničkih frakcija – dodaje se u izvještaju.

Profesor Fakulteta bezbjednostih nauka Univerziteta u Banjaluci Dragomir Јovičić kaže da nema razloga da se sumnja u ocjenu da je u BiH pogoršana bezbjednosna situacija, ali ističe da nema potrebe ni na koga sa strane prebacivati krivicu ili odgovornost zbog takvog stanja.

– O kakvoj političkoj stabilnosti govorimo u zemlji u kojoj hrvatskom članu Predsjedništva BiH smeta Pelješki most ili u kojoj deset mjeseci poslije izbora nije formirana legitimna vlast. Uticaj stranog faktora na političku nestabilnost i narušenu bezbjednosnu situaciju u BiH sigurno postoji, ali na BiH leži najveća odgovornost za takav izvještaj AON-a -naveo je Јovičić.

On je dodao da je u odnosu na prošlu godinu, migrantska kriza dodatno narušila bezbjednosnu situaciju i da je dobro ako investitori pristaju da ulože ijednu KM u BiH.

Predsjednik Foruma za bezbjednost u Banjaluci Radislav Јovičić kaže da je stabilna bezbjednosna situacija temelj za sve ostalo.

– Bezbjednost nije sve, ali bez bezbjednosti nema ničega. Bez stabilne bezbjednosne situacije nema ulaganja, ni međuetničkog razumijevanja, nema ništa, jer niko ne želi da ulaže novac u nebezbjedno područje – kaže Јovičić.


AON

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider