Tuča 300 migranata u Bihaću; Desetine povrijeđenih

Izvor: RTRS

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 godina u

BiH

Foto izvor: RTRS

Zbog tuče 300 migranata u prihvatnom centru “Bira” u Bihaću uhapšeno je njih 11.

Dok Policija utvrđuje razlog tuče, građani su u strahu, a problema imaju i zdravstveni radnici.

Nakon tuče u “Biri” vidljivi su tragovi krvi i vandalizma, kaže Muhamed iz Pakistana. Među migranatima, svjedoče očevici, fizički obračuni su svakodnevni.

– Velika tuča, mnogi su isječeni, svaki dan imamo iste probleme. Nema discipline i niko ne brine za ovu tešku situaciju – kaže Muhamed Adnan iz Pakistana.

Uhapšeno je jedanaest migranata iz Avganistana, Indije i Pakistana koji su osumnjičeni za izazivanje masovne tuče.

– Zbog izostanka adekvatnog i planskog sistematskog rješenja sa nivoa vlasti bojim se da ćemo imati još većih problema ne samo u USK nego će se problem proširiti na ostale dijelove BiH – smatra Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK.

Neprospavanu noć imali su i medicinski radnici koji kažu da je zdravstveni sistem Unsko-sanskog kantona, zbog migrantske krize, potpuno narušen, a lokalno stanovništvo trpi i čeka na pregled, dok se migrantima svakodnevno ukazuje pomoć. Noćas je zbrinuto 40 povrijeđenih migranata, od kojih je četvoro zadržano u bolnici.

– U pitanju su teške tjelesne povrede, dvojica imaju ubodne rane i zbrinuti su – navodi dr Admir Abdić, hirurg u bolnici “dr Irfan Ljubijankić”.

Veliki i svakodnevni priliv migranata u Unsko-sanskom kantonu izaziva zabrinutost kod lokalnog stanovništva. Kažu da se svakodnevno susreću sa mnogobrojnim problemima u vezi sa migrantima.

Bezbjednost je, kažu Bišćani, znatno narušena.

Migrantski problemi i na sjeverozapadu Srpske. U Novom Gradu, kako nezvanično saznajemo, uhapšen je Agan Ramić iz Bihaća, osumnjičen za krijumčarenje 18 migranata.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider