Traže optužnicu za Dobrovoljačku

Izvor: Nezavisne.com

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 godine u

BiH

Istraga u slučaju stradanja u Dobrovoljačkoj ulici mora da bude okončana i u cilju pravde insistiraćemo na nastavku istrage i podizanju optužnice protiv visokih vojnih i političkih zvaničnika tadašnje BiH.

Ovo su istakli predstavnici organizacija proisteklih iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata naglašavajući da ih raduju informacije da je Tužilaštvo BiH ponovo otvorilo taj predmet i da je Ustavni sud BiH rekao da moraju odgovoriti po pritužbama na odluku o nesprovođenju istrage.

“Slučaj ‘Dobrovoljačka ulica’ je slučaj koji najbolje oslikava karakter sukoba na ovim prostorima i namjeru i želju da srpski narod u potpunosti bude protjeran iz Sarajeva. Imali smo situaciju da je međunarodni tužilac obustavio istragu i napustio BiH i očigledno je da su ti ljudi imali zadatak. Istraga u tom slučaju mora da bude okončana jedino na način da se podigne optužnica”, rekao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS, dodajući da će sa porodicama žrtava u Dobrovoljačkoj ulici iduće sedmice održati i pres-konferenciju.

Nedeljko Mitrović, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, kaže da ohrabruje ponovo aktiviranje istrage u predmetu “Dobrovoljačka ulica”.

“Očekujem da će Tužilaštvo BiH isto postupiti i u predmetima ‘Tuzlanska kolona’, ‘Sijekovac’, kao i u svim drugim predmetima ratnih zločina koji su počinjeni na Srbima na području FBiH”, rekao je Mitrović i dodao da su na svim sastancima sa predstavnicima pravosuđa BiH i glavnim haškim tužiocem Seržom Bramercom zahtijevali smo da se aktivira slučaj “Dobrovoljačka ulica” i oni su to i obećali, ali teško je očekivati da će procesuiranje ratnih zločina u BIH biti završeno u interesu svih.

U Tužilaštvu BiH juče nismo uspjeli saznati zbog čega već šest godina ne odgovaraju na pritužbe i kada je ponovo otvorena istraga u slučaju “Dobrovoljačka ulica”.

Ustavni sud BiH nedavno je donio odluku da Tužilaštvo BiH u roku od tri mjeseca mora da odgovori po pritužbama na obustavljanje istrage u slučaju “Dobrovoljačka ulica” protiv Ejupa Ganića, ratnog člana Predsjedništva BiH, i Jovana Divjaka, generala Armije RBiH, i ostalih. Tu odluku o obustavljanju istrage donio je međunarodni tužilac Džud Romano 2012. godine i odmah nakon toga uslijedile su pritužbe na koje nikada nije odgovoreno. U Tužilaštvu BiH nekoliko puta je mijenjan tim koji radi na tim pritužbama, a održano je i nekoliko sastanaka, međutim nikada nisu donesene konkretne odluke.

Obustavljajući istragu u slučaju “Dobrovoljačka ulica”, Tužilaštvo BiH te 2012. godine u suštini je reklo da je kolona JNA koja se povlačila iz Sarajeva bila legitimni vojni cilj te da nema osnova za procesuiranje Ganića, Divjaka i ostalih.

Osim Divjaka i Ganića, tadašnji međunarodni tužilac istragu je obustavio i protiv Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jusufa Pušine, Emira Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Bećirovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića. Zločin u Dobrovoljačkoj ulici odnosi se na 2. i 3. maj 1992. godine i jedan je od prvih zločina koji su počinjeni nad Srbima. U ta dva dana ubijena su 42 čovjeka.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.