Traže optužnicu za Dobrovoljačku

Izvor: Nezavisne.com

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 godine u

BiH

Istraga u slučaju stradanja u Dobrovoljačkoj ulici mora da bude okončana i u cilju pravde insistiraćemo na nastavku istrage i podizanju optužnice protiv visokih vojnih i političkih zvaničnika tadašnje BiH.

Ovo su istakli predstavnici organizacija proisteklih iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata naglašavajući da ih raduju informacije da je Tužilaštvo BiH ponovo otvorilo taj predmet i da je Ustavni sud BiH rekao da moraju odgovoriti po pritužbama na odluku o nesprovođenju istrage.

“Slučaj ‘Dobrovoljačka ulica’ je slučaj koji najbolje oslikava karakter sukoba na ovim prostorima i namjeru i želju da srpski narod u potpunosti bude protjeran iz Sarajeva. Imali smo situaciju da je međunarodni tužilac obustavio istragu i napustio BiH i očigledno je da su ti ljudi imali zadatak. Istraga u tom slučaju mora da bude okončana jedino na način da se podigne optužnica”, rekao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS, dodajući da će sa porodicama žrtava u Dobrovoljačkoj ulici iduće sedmice održati i pres-konferenciju.

Nedeljko Mitrović, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, kaže da ohrabruje ponovo aktiviranje istrage u predmetu “Dobrovoljačka ulica”.

“Očekujem da će Tužilaštvo BiH isto postupiti i u predmetima ‘Tuzlanska kolona’, ‘Sijekovac’, kao i u svim drugim predmetima ratnih zločina koji su počinjeni na Srbima na području FBiH”, rekao je Mitrović i dodao da su na svim sastancima sa predstavnicima pravosuđa BiH i glavnim haškim tužiocem Seržom Bramercom zahtijevali smo da se aktivira slučaj “Dobrovoljačka ulica” i oni su to i obećali, ali teško je očekivati da će procesuiranje ratnih zločina u BIH biti završeno u interesu svih.

U Tužilaštvu BiH juče nismo uspjeli saznati zbog čega već šest godina ne odgovaraju na pritužbe i kada je ponovo otvorena istraga u slučaju “Dobrovoljačka ulica”.

Ustavni sud BiH nedavno je donio odluku da Tužilaštvo BiH u roku od tri mjeseca mora da odgovori po pritužbama na obustavljanje istrage u slučaju “Dobrovoljačka ulica” protiv Ejupa Ganića, ratnog člana Predsjedništva BiH, i Jovana Divjaka, generala Armije RBiH, i ostalih. Tu odluku o obustavljanju istrage donio je međunarodni tužilac Džud Romano 2012. godine i odmah nakon toga uslijedile su pritužbe na koje nikada nije odgovoreno. U Tužilaštvu BiH nekoliko puta je mijenjan tim koji radi na tim pritužbama, a održano je i nekoliko sastanaka, međutim nikada nisu donesene konkretne odluke.

Obustavljajući istragu u slučaju “Dobrovoljačka ulica”, Tužilaštvo BiH te 2012. godine u suštini je reklo da je kolona JNA koja se povlačila iz Sarajeva bila legitimni vojni cilj te da nema osnova za procesuiranje Ganića, Divjaka i ostalih.

Osim Divjaka i Ganića, tadašnji međunarodni tužilac istragu je obustavio i protiv Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jusufa Pušine, Emira Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Bećirovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića. Zločin u Dobrovoljačkoj ulici odnosi se na 2. i 3. maj 1992. godine i jedan je od prvih zločina koji su počinjeni nad Srbima. U ta dva dana ubijena su 42 čovjeka.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider