Svi u problemu ako Turska ne postigne dogovor sa EU o migrantima

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 11 months u

BiH

Foto izvor: Arhiva

Sve zemlje koje se nalaze na migrantskoj ruti i čitava EU naći će se u problemu ako Turska ne bude postigla dogovor sa EU o migrantima, rekao je Srni načelnik Kabineta direktora Granične policije Radiša Samardžija.

Samardžija je naveo da Granična policija BiH pažljivo prati situaciju u vezi sa najavama da će Turska otvoriti granice prema zemljama EU i pustiti da migranti slobodno napuštaju Tursku.

Prema njegovim riječima, Granična policija će sa svoje strane, uz pomoć partnerskih agencija sa kojima sarađuje, učiniti sve što je u njenoj moći i u skladu sa kapacitetima da koliko toliko ublaži eventualni migrantski talas.

Nadamo se ipak da do toga neće doći i da će EU i Turska postići blagovremeno dogovor o ovom problemu. U protivnom, sve zemlje na putu migrantske rute će biti u problemu, kao i čitava EU – rekao je Samardžija.

Više od 76.000 migranata prešlo je granicu Turske prema EU nakon odluke turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da otvori prelaze, rekao je turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojla. 

Broj migranata koji su napustili našu zemlju preko provincije Edirne dostigao je 76.358 – napisao je Sojlu na Tviteru.

Stotine migranata okupilo se juče nedaleko od graničnog prelaza Kastanijes na granici Turske i Grčke, a u više navrata došlo je do sukoba sa policijom, navodi Sputnjik.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je juče da je njegova zemlja otvorila granice prema EU za sirijske izbjeglice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider