Sutra veliki praznik Usjekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja

Izvor: ATV

Objavio:

trebevic.net

- prije 4 mjeseci u

BiH

Foto izvor: Arhiva

Srpska pravoslavna crkva obilježiće sutra Usjekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja. Uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja Svetog Jovana obilježavaju pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva, koja ovaj praznik svrstava među slave.

U hrišćanskom svijetu se obilježava kao dan kada je osvještana crkva koju su na grobu Svetog Jovana Krstitelja podigli car Konstantin i carica Jelena.

Tada se podsjeća na stradanje Svetog Jovana, kome je, po naređenju Iroda Antipa, glava odsječena i na tanjiru donesena pred njegovu pastorku, igračicu Salomu.

Sveti Jovan se naziva Krstitelj, jer je krstio Isusa Hrista i u njemu prepoznao Sina Božijeg. Smatra se posljednjim velikim prorokom, a ovaj praznik vjernici provode u molitvi i strogom postu.

Vjeruje se da bi na ovaj praznik trebalo izbjegavati bilo kakav rad, kako napolju, tako i unutar kuće. Na taj dan cijela porodica posti, a narod se okuplja u hramovima na liturgiji.

Naročito je rasprostranjeno vjerovanje da se na ovaj praznik ne jede i ne pije ništa što je crveno, jer to podseća na prolivenu krv Jovanovu.

Iz istog razloga na taj dan ne treba uzimati nož u ruke.

U nekim krajevima vodi se računa da zbog napretka djece, mališani nikako na ovaj dan ne jedu paradajz, breskve, jabuke i bilo šta drugo crvene boje.

Posebno je interesantno vjerovanje u istočnoj Srbiji gdje se vjeruje da na ovaj dan čak treba skidati i crveni končić sa ruke, koji prema sujeverju onome ko ga nosi, ostalim danima – donosi sreću! Naime, prema ovom vjerovanju nikako ne smijete ostaviti crveni končić vezan, jer će vam od ovog dana sve “ići naopako”!

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider