Suđenje Drekoviću: Svjedoci potvrdili neselektivno granatiranje Kalinovika

Izvor: rtrs

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 mjesec u

BiH

Foto izvor: arhiva

U nastavku suđenja ratnom komandantu 4. korpusa tzv. Armije BiH Ramizu Drekoviću, svjedoci Tužilaštva Lazar Gojanović i Nenad Višnjevac potvrdili su da je Kalinovik tokom 1995. često bio granatiran, zbog čega je stanovništvo bilo prinuđeno da bježi. Tužilaštvo tereti Drekovića da je lično izdao naređenje za granatiranje. U jednom od artiljerijskih napada poginula je 15-godišnja Stanislava Koprivica i ranjeno 5 djece. Odbrana je prigovorila na zakonitost iskaza oba svjedoka.

Neselektivno granatiranje Kalinovika, iz pravca Bjelimića gdje su bile snage tzv. ARBiH pod komandom Ramiza Drekovića počelo je u aprilu, nastavljeno u maju 9195. Granate su padale u dvorišta porodičnih kuća, ispred stambenih zgrada.

Imao sam tada 10 godina i bio u školi kada je granata pala u naše dvorište. U kući su tada bili majka i sestra, na sreću nisu bili povrijeđeni. I danas se vide tragovi eksplozije na ogradi porodične kuće – istakao je svjedok Nenad Višnjevac.

Treći juni 1995. godine Kalinovik nikada neće zaboraviti. Smrtonosni projektil ubio je 15-godišnju Stanislavu Koprivica, ranio više osnovaca. To jutro Lazaru Gojanoviću granata je pala pod prozor zgrade. Kontuzovan, ali bez povreda odlazi do škole gdje je radio kao profesor, tu saznaje za tragediju.

Saznao sam da je druga granata usmrtila Stanislavu Koprivica i ranila više djece koja su mi kasnije bili učenici. Taj dan u Kalinoviku bio je haos. Stanovništvo u panici, bježi ka Foči – prisjeća se Lazar Gojanović događaja iz posljednje godine rata u BiH.

Odbrana je pokušala da dokaže da je Kalinovik bio pun vojske, artiljerije i da opravda nasumično granatiranje i civilne žrtve, a Drekovića da predstavi kao časnog oficira. Identična matrica na kojoj istrajava SDA: Bošnjaci su žrtve, a Srbi agresori.

Dudaković, Mahmuljin, Dreković, Sejdić, Orić, Vikić, Pušina,… to su samo neka od imena branilaca koja prolaze pravosudnu golgotu. Očigledan je cilj kompromitovati komandante ARBiH i MUP-a  i time dokazati da se sve strane u ratu činile iste stvari, da nema bitne razlike – poručio je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

15-godišnja Stanislava Koprivica poginula je od eksplozije granate ispaljene sa položaja 450. lake brigade iz sastava 4. Korpusa kojim je komandovao Ramiz Dreković. Više djece tada je ranjeno, a posljedice i danas kao odrasli osjećaju. Izetbegović bi to morao da zna prije nego što stane u zaštitu Drekovića i sličnih koji su ubijali Srbe.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar