Stiže toplotni talas narednih dana

Izvor: RTRS

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 mjeseci u

BiH

Foto izvor: RTRS

Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske izdao je upozorenje na izraženi toplotni talas od 20. do 24. juna, koji će usloviti vrlo visoke dnevne temperature vazduha.

Kako su naveli, u narednom periodu bićemo pod uticajem termobaričkog grebena sa juga uz priticanje veoma toplog vazduha sa juga Afrike.

Pred nama je izraženi toplotni talas koji će usloviti vrlo visoke dnevne temperature. U većini predjela će biti prva dva dana od 28 do 32 stepena, na jugu i sjeveru oko 35 stepeni, zatim od 30 do 35/36 stepeni na jugu i sjeveru, lokalno do 38 stepeni.

Najviše temperature se očekuju u utorak i srijedu, uz pravi toplotni udar.

Na sjeveru i jugu i noćne temperature će biti visoke oko i malo iznad 20 stepeni, dakle biće prisutna u tim predjelima tropska noć – navedeno je u vanrednom meteorološkom biltenu.

Dalje se navodi da će nakon toga jačati južno visinsko strujanje i produbljavanje visinske doline u zapadnom Mediteranu, uz priticanje manje toplog vazduha. Na taj način će od petka (25.juna) biti prekinut period vrlo visokih temperatura, mada će i nakon tog datuma one ostati visoke i ljetne.

Stoga, kako su zaključili – potrebno je prilagoditi aktivnosti temperaturnoj situaciji, koja za djecu i starije znači izbjegavanje izlaska napolje u natoplijem dijelu dana, adekvatno odijevanje, lagana ođeća, svjetli materijali, adekvatna zaštita od sunca i njegovog UV zračenja koje će biti visoko, te redovna hidratacija.

Istovremeno, Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narandžasto upozorenje zbog visokih dnevnih temperatura.

Upozorenje se odnosi na period od 21. do 25. juna od 12 do 17 časova.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PUB-1
PUB-2
GAT1
GAT2