SNSD protiv novog imenovanja Mehmedagića na čelo OBA-e

Izvor: klix.ba

Objavio:

trebevic.net

- prije 11 mjeseci u

BiH

Foto izvor: Faktor.ba

Direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osman Mehmedagić, kojem mandat ističe u novembru ove godine, neće dobiti podršku SNSD-a za novi mandat u OBA-i, poručio je predsjedavajući Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac.

Ove godine isteći će mandati brojnim rukovodećim funkcionerima na nivou institucija Bosne i Hercegovine. Imenovanje novih direktora biće ponajviše predmet dogovora novih koalicionih partnera na državnom nivou, odnosno SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a, a u manjoj mjeri i ostalih političkih stranaka koje će biti većina.

Prema zvaničnim podacima, ove godine mandati će isteći direktoru i zamjenicima direktora Agencije za statistiku BiH Velimiru Jukiću, Fadilu Fatiću i Miljanu Popoviću (9. decembar 2019. godine), direktoru Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH Gordanu Miliniću (16. decembar 2019. godine), direktoru i zamjeniku direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muameru Bandiću i Željku Tepavčeviću (9. decembar 2019. godine), direktoru, zamjeniku direktora i glavnom inspektoru Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću, Trifku Buhi i Damiru Bevandi (19. novembar 2019. godine), koordinatoru u Kancelariji koordinatora za reformu javne uprave u BiH Draganu Ćuzulanu (25. august 2019. godine), članu Odbora državne službe za žalbe Savjeta ministara BiH Mladenku Čavari (16. decembar 2019. godine), direktoru SIPA-e Perici Staniću (5. novembar 2019. godine), zamjeniku direktora Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH Seadu Hadžiću (9. decembar 2019. godine) i direktoru i zamjeniku direktora Agencije za sigurnost hrane BiH Džemilu Hajriću i Draganu Brenji (16. decembar 2019. godine). 

O novim kadrovskim rješenjima, Košarac kaže da su ona uslovljena koalicionim kapacitetima, ali da je još uvijek rano o tome govoriti s obzirom na to da još uvijek nije konstituisana vlast na nivou institucija Bosne i Hercegovine. 

“Treba napraviti kvalitetnu analizu, a naravno i izvršiti smjenu određenog kadra pod čijim rukovođenjem je nanošena šteta Republici Srpskoj. Mi ćemo definitivno vidjeti i šta o radu tog kadra kažu njihovi finansijski i drugi izvještaji”, rekao je Košarac. 

Ipak, kako kaže, za sada je sigurno da aktuelni menadžment Obavještano-bezbjednosne agencije (OBA) BiH neće dobiti podršku SNSD-a. U tom kontekstu on dodaje da je posebno zabrinjavajuće što je Bosna i Hercegovina jedina zemlja koja nema parlamentarni nadzor nad obavještajnim sektorom te da je to proizvod politike predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i direktora OBA-e Osmana Mehmedagića. 

“Osman Mehmedagić zasigurno neće imati podršku SNSD-a prilikom izbora novog direktora OBA-e. Prema informacijama kojima mi raspolažemo, OBA je radila na destabilizaciji Republike Srpske i kretala se van zakonskih okvira u obavljanju svojih aktivnosti. Menadžment te agencije nema našu podršku i on ne može u narednom periodu rukovoditi OBA-om”, rekao je Košarac. 

Inače, prema dogovoru političkih stranaka koje će činiti većinu na državnom nivou, predsjedavajući Savjeta ministara BiH u ovom mandatu biće kadar SNSD-a. Prema Zakonu o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH generalnog direktora OBA-e i njegovog zamjenika imenuje i razrješava dužnosti Savjet ministara BiH, na prijedlog predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i u konsultaciji sa članovima Predsjedništva BiH, Izvršnog odbora i Bezbjednosno-obavještajne komisije.

Košarac ističe da OBA svoje aktivnosti treba obavljati u skladu sa zakonom i uz parlamentarni nadzor, kao i nadzor Savjeta ministara BiH. On smatra da je potpunu kontrolu nad obavještajnim sektorom u BiH imala struktura okupljena oko SDA.

“Vjerujem da postoje kapaciteti da se napravi parlamentarni nadzor i da profesionalci obavljaju taj posao. Ne bi me iznenadilo da se uslovljavanjima i političkim spletkarinja pokuša omogućiti produženje mandata tim ljudima”, rekao je Košarac. 

Ove godine isteći će i mandat i koordinatoru za reformu javne uprave u BiH Draganu Ćuzulanu. Šef Kluba poslanika SNSD-a kaže kako SNSD nema nikakav problem kada neko argumentovano kritikuje institucije Republike Srpske.

“Međutim, vrlo često su njihovi izvještaji bili usmjereni protiv Republike Srpske. Mislim da su politički motivi bili iznad argumenata i da je to rađeno kako bi se napravila šteta Srpskoj. Mi imamo dovoljno dobru analizu djelovanja kadrova i mislim da ćemo na osnovu toga definisati personalna rješenja”, rekao je Košarac.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider