Smanjiti kretanje, obavezno nošenje zaštitnih maski i fizička distanca…

Izvor: Srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 godina u

BiH

Foto izvor: Ilustracija

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane virusom korona ukazalo je na obavezu nošenja zaštitnih maski, poštivanje fizičke distance, izbjegavanje rukovanja, kao i pojačan režim lične i higijene prostora u kojima se boravi.

Zbog pojave novih slučajeva zaraze ovim virusom u drugim kantonima Federacije BiH, ali i ostalim dijelovima BiH, Štab preporučuje stanovnicima Kantona Sarajevo da smanje kretanje, posebno da izbjegavaju mjesta većih okupljanja, kao i da u slučaju potrebe za putovanjem obavezno poštuju preporučene mjere. Posebno naglašavaju rizik putovanja u područja gdje su registrovani novi slučajevi zaraze – navodi se u saopštenju.

Iz Kriznog štaba podsjećaju da je Svjetska zdravstvena organizacija u svojim ažuriranim smjernicama preporučila svim svjetskim vladama da svoje stanovništvo podstakne na nošenje maski na javnim mjestima na kojima postoji rizik transmisije virusa korona.

Takođe, pozivaju i nadležne inspekcijske organe da u svrhu zaštite zdravlja stanovništva Kantona Sarajevo dodatno pojačaju inspekcijske nadzore nad provođenjem svih propisanih mjera, posebno onih koji se tiču obaveznog nošenja zaštitnih maski.

U saopštenju se podsjeća da je i dalje na snazi Naredba federalnog kriznog štaba donesena 29. maja, prema kojoj je pod tačkom 11. naloženo obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom javnom prostoru, ukoliko nije moguće održavati propisanu fizičku distancu od dva metra između osoba.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PUB-1
PUB-2
GAT1
GAT2