Šarović: Na stolu su dvije milijarde evra kineskih investicija

Izvor: agencije

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 godine u

BiH

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina na stolu, za razmatranje, u našim institucijama su poslovi vrijedni blizu dvije milijarde evra kineskih investicija, rekao je u intervjuu za Anadoliju (AA) Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Šarović je kao konkretan primjer naveo projekt Termoelektrane Tuzla blok 7 vrijedan preko 800 miliona eura.

“Rekao bih da smo na jedan mali korak do definitivnog završetka posla. Želim naglasiti da su skoro svi detalji završeni. Trenutno je ovaj ugovor na pregledu u Ministarstvu finansija Federacije BiH i konsultovat ću se sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem kako bi se, rekao bih, ubrzale i procedure u Bosni i Hercegovini. Sa kineske strane je sve gotovo kada je u pitanju ovaj projekt”, istakao je Šarović.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH naglasio je i kako su svi ostali aranžmani vrijedni više stotina miliona evra, tako da su na stolu u bh. institucijama poslovi vrijedni blizu dvije milijarde eura.

Kinezi zainteresovani za gradnju puteva, ali i termo i hidroelektrana

Mirko Šarović je na čelu delegacije Bosne i Hercegovine koja će narednih dana boraviti u Kini, između ostalog, upravo i radi dogovora oko realizacije aktuelnih, ali i novih projekata kada su u pitanju kineski investitori.

U Kini će se održati veliki samit “Jedan pojas, jedan put” kojim predsjedava kineski predsjednik Xi Jinping.

Kineski predsjednik je domaćin skupa 100 delegacija na visokom i najvišem nivou, od toga 30 premijera i predsjednika država, uz prisustvo i velikog broja potpredsjednika i ministara.

“Bosna i Hercegovina želi da bude punopravni član ovog velikog projekta za koji je Kina obezbijedila 45 milijardi dolara sredstava za projekte u infrastrukturi i pospješivanje trgovine. Kada je u pitanju infrastruktura u prvom redu se misli na putnu i željezničku komunikaciju i pomorske i riječne koridore. O tome će biti govora na samitu u Pekingu. To je najveći događaj ove godine u Kini”, rekao je Šarović.

Govoreći o posjeti Kini Šarović je rekao da će iskoristiti i priliku i da se sretne s predstavnicima vodećih kineskih kompanija iz oblasti energetike i građevinarstva.

“U pitanju je kompanija Dongfang koja je inače učestvovala u gradnji termoelektrane Stanari, a koja je zainteresovana za projekt Gornji Horizonti u Hercegovini. Planiran je i susret s predstavnicima kompanije Gezhouba koja je investitor projekta koji je u završnoj fazi kada je u pitanju termoelektrana Tuzla gdje su preostali su još mali, određeni detalji. Također, biće susret i sa zvaničnicima kompanije China Power i kompanije Sinohidro koji su zainteresovani za autoput Glamočani – Mlinište u Republici Srpskoj i neki drugim kompanijama. Ugovoren je sastanak s predsjednikom Exim Bank gdje bi razgovarali o finansijskoj podršci za velike infrastrukturne projekte u Bosni i Hercegovini. To je u fokusu dvodnevnog putovanja u Kinu”, naveo je Šarović.

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH istakao je da kada je u pitanju Bosna i Hercegovina “očekivanja i mogućnosti su velike”.

“U prvom redu to zavisi od nas da li ćemo moći da ispunimo određene obaveze koje stoje pred Bosnom i Hercegovinom posebno kada je u pitanju priprema dokumentacije, projekata i zaokruženje finansijske konstrukcije i dogovor da nađemo rješenja za kvalitetan dogovor sa vodećim kineskim kompanijama koje bi bile partneri u realizaciji ovog projekta”, rekao je Šarović.

Saradnja sa Rusijom u farmaceutskoj industriji i poljoprivredi

On naglašava kako u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, ali i savjetu ministara BiH “žele da kroz proširenje saradnje sa starim, ali i novim partnerima u Bosnu i Hercegovinu donosu pozitivne vijesti i korist za cijelu zemlju i u tom interesu su i posjete u Kinu i Rusiju, a poslije toga i u druge zemlje kako bi se ta saradnja unaprijedila”.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider