Sarajevo: Od marta smanjen obim putnika od 90 odsto

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 4 sedmica u

BiH

Foto izvor: dnevni avaz

Međunarodni aerodrom Sarajevo od 1. marta do 31. avgusta zabilježio je smanjenje fizičkog obima avio-operacija za 70 odsto i fizičkog obima putnika od 90 odsto u odnosu na isti period lani, a ne očekuje ni da će tokom zime značajno biti povećan broj sedmičnih letova, izjavio je vršilac dužnosti direktora preduzeća Alan Bajić.

Avio-industrija je jedna od privrednih grana koje su najviše pogođene pandemijom virusa korona i Međunarodni aerodrom Sarajevo u ovom trenutku dijeli sudbinu brojnih drugih aerodroma širom svijeta – naveo je Bajić.

On je precizirao da je prošle godine tokom juna, jula i avgusta kroz sarajevski aerodrom prošlo oko 480.000 putnika.

Zbog restriktivnih mjera koje su na snazi u većini zemalja svijeta i veoma komplikovanih uslova putovanja u pogledu neophodne putne dokumentacije, te drugih faktora poput straha od zaraze i smanjenja kupovne moći građana, većina njih se nerado odlučuje za putovanja, posebno ona turistička. Tako smo za ista tri mjeseca ove godine opslužili tek oko 39.000 putnika – naveo je Bajić.

Prema njegovim riječima, i broj avio-prevoznika bitno je redukovan u odnosu na prethodnu godinu i trenutno za Sarajevo leti šest kompanija, dok je u istom periodu prošle godine Sarajevo putem 16 kompanija bilo direktno povezano sa dvadesetak destinacija, prenose federalni mediji.

Bajić je istakao da Međunarodni aerodrom Sarajevo intenzivno radi na povećanju broja letova i povratku avio-kompanija koje su usljed negativnih posljedica izazvanih pandemijom virusa korona, značajnog pada potražnje, kao i restrikcija za ulazak, bile primorane obustaviti ili redukovati letove za Sarajevo.

U zimskom redu letenja 2020/2021. ne očekujemo značajno povećanje broja sedmičnih letova. Povratak avio-kompanija u većem obimu, kao i uvođenje novih avio-kompanija i destinacija je izvjesnije od ljetnog reda letanja sljedeće godine – smatra Bajić.

On je dodao da je odluka Savjeta ministara o otvaranju granice za sve strane državljane koji imaju negativan pi-si-ar test korak prema uspostavljanju redovnijeg prometa i laganog povratka u normalne tokove.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Slider
Slider