Rast stranih investicija u BiH

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 godine u

BiH

BiH u prvom kvartalu ove godine bilježi rast stranih investicija od 28,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz Agencije za promociju i unapređenje stranih investicija u BiH.

Prema preliminarnim podacima koje je obradila Centralna banka BiH, strani investitori su u prva tri mjeseca ove godine investirali u BiH 210,8 miliona KM.

U saopštenju se navodi da Fipa, kako kažu, ulaže ogromne napore na promociji BiH kao privlačne investicione destinacije i pronalaženju novih potencijalnih investitora iz inostranstva, ali joj je posao znatno otežan povremenim političkim turbulencijama, zbog kojih se investitori plaše da ulažu u BiH.

Prepreka su i veliki novčani podsticaji koje stranim investitorima daju susjedne države, od 3.000 do 7.000 evra po novootvorenom radnom mjestu, za koje BiH nema izdvojena sredstva, dodaje se u saopštenju.

Porast investicija, navode iz Fipe, dodatno obavezuje sve nadležne organe u BiH i entitetima da se nastavi raditi na poboljšanju uslova za privređivanje domaćih i stranih investitora, na konsolidovanju političkih prilika u zemlji, reformskom putu ka EU, ali i koordinisanom nastupu nadležnih institucija u privlačenju stranih investicija, na čelu sa Fipom kao koordinatorom aktivnosti.

BiH su potrebne strane investicije zbog nedostatka domaćih sredstava za pokretanje značajnijeg investicionog ciklusa, radi zapošljavanja građana, prenošenja novih tehnologija, znanja, vještina i ostvarivanja značajnijeg ekonomskog rasta, dodaje se u saopštenju.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar