Radmanović: Na kongresu SDA se vidjelo ko je kriv za krizu u BiH

Izvor: Srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 9 mjeseci u

BiH

Foto izvor: Nezavisne novine

Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović izjavio je da su oni koji su sumnjali ko pravi krizu u BiH mogli da to vide po kongresu SDA, koji je potpuno različit u odnosu na sve druge kongrese u BiH i potpuno protivan Dejtonskom mirovnom sporazumu, odnosno Ustavu BiH.

Od prvog dana potpuno je isti njihov stav u kom je dominacija jednog naroda nad drugima u BiH. To je anahrono, nije u skladu sa svjetskim trendovima u 21. vijeku – rekao je Radmanović za televiziju N1.

On je istakao da SDA i SNSD imaju potpuno različite politike.Ovdje su potpuno različite politike u pitanju, o tome treba govoriti.

Ovdje nije grubi sukob oko pojedinih ličnosti SDA i SNSD, ali jeste oko koncepcija BiH. U SNSD otkako postoji ponavljamo i potcrtavamo tu priču za Dejtonski mirovni sporazum – rekao je Radmanović.

Radmanović, koji je i član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, podsjetio je da ovaj, kao ni Dom naroda, ne rade.

Ako bi došlo do raspuštanja Doma naroda, onda nema BiH. Ovako, ona ima još neku šansu ako ćemo se dogovarati u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ako neko posegne da jednostrano preglasa srpskog člana u toj stvari onda stvarno nema BiH – naglasio je Radmanović i upozorio da bi onda te opcije morale preuzeti odgovornost.

Prebacivanje nadležnosti sa BiH na entitet koje su izvornim Dejtonom postojale Radmanović vidi kao realan cilj ukoliko ne dođe do formiranja vlasti.

To zavisi samo od nas. Mi smo još u fazi da pokušavamo da se dogovorimo sa drugom stranom da ih ubijedimo da je šteta što su neki ljudi iz međunarodne zajednice narušili Dejtonski mirovni sporazum, doveli do velikog broja prenosa nadležnosti koji je nepotreban bio. Znači, idemo tim putem. Pokušaćemo da istrajemo u tome – rekao je Radmanović.

On je dodao da je ovo opcija ukoliko ne dođe do dogovora.

Ja bih rekao da su na čekanju, iako ima onih koji misle da je propao Sporazum o formiranju vlasti i da od toga nema ništa. Kažem da su na čekanju zato što mislim da nikad ne treba zaboraviti na dogovaranje, ne treba reći nećemo. Mislim da se dogovor u BiH može postići baš na bazi Sporazuma iz avgusta – konstatovao je Radmanović.

Prema njegovim riječima, ako neko računa da treba da funkiconiše BiH, mora da bude formiran Savjet ministara.

Tu smo dogovorili sve osim godšnjeg nacionalnog programa (ANP), sad smo digli dodatne tenzije, ali mislim da nije sve propalo – ocijenio je Radmanović.

Govoreći o slanju ANP-a, Radmanović je rekao da svi treba da se ponašaju onako kao što piše u rezoluciji Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti.

On je konstatovao da je pogriješio u svojim prethodnim prognozama da će Savjet ministara biti formiran do kraja godine, navodeći da ne zna šta bi se moglo dešavati.

Radmanović je poručio da Republika Srpska ne bi dozvolila upotrebu bonskih ovlaštenja kada bi međunarodna zajednica posegnula za njima.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider