Radionica kaligrafije održana u Bihaću

Izvor: redakcija

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 godine u

BiH

U Bihaću je održana radionica kaligrafije u organizaciji Pravoslavnog centra za mlade Mitropolije dabrobosanske “Sveti Petar Sarajevski”.

Radionica kaligrafije, koja je održana proteklog vikenda, realizovana je u okviru projekta “Upoznaj zemlju da bi je volio”, koji je podržan iz granta američke Ambasade u BiH.

Tokom realizacije radionice, mladi iz Pravoslavne crkve, Katoličke crkve i Islamske zajednice iz Bihaća imali su priliku da se upoznaju o osnovama kaligrafije i njenom primjenom u tradicijama u BiH.

U okviru radionice polaznici su savladali pisanje kaligrafskim perima i uvježbavali ćirilični font “ustavno pismo”, saopšteno je iz Pravoslavnog centra za mlade.

Kroz prezentacije stekli su znanje o istoriji pisma i kaligrafije, njenoj primjeni u srednjem vijeku, rukopisima značajnim za istoriju i Miroslavljevom jevanđelju.

Predstavnik Centra za edukaciju odraslih “Nahla” Bihać upoznao je učesnike sa islamskom kaligrafijom, te su tehnikom preslikavanja i tehnikom akril na platnu stekli osnove iz ove umjetnosti.

Osim Bihaća, radionica kaligrafije biće realizovana i u Zenici, a za kraj projekta planirene su izložbe radova polaznika u ovim gradovima i u Sarajevu.

roz ovaj projekat Pravoslavni centar za mlade Mitropolije dabrobosanske “Sveti Petar Sarajevski” želi doprinijeti interetničkoj saradnji, međureligijskom dijalogu i zajedničkom životu mladih različitih religijskih i etničkih pripadnosti u BiH kroz susrete, druženje, zajednički rad i posjete vjerskim objektima.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider