Prazna sarajevska obećanja o vraćanju imovine SPC (VIDEO)

Izvor: rtrs.tv

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 godine u

BiH

Foto izvor: androidvodic.com

Srpska pravoslavna crkva u Sarajevu ne odustaje od zahtjeva da joj u tom gradu, po ugledu na druge dvije vodeće vjerske zajednice, bude vraćena imovina koja je dekretom oduzeta u procesu nacionalizacije poslije Drugog svjetskog rata. I pored činjenice da BiH nema Zakon o restituciji, Islamska zajednica i Katolička crkva odavno su već u posjedu svoje imovine. Međutim, zbog opstrukcija vlasti u Sarajevu, svi dosadašnji pokušaji Srpske pravoslavne crkve, pa čak i obećanja predstavnika međunarodne zajednice, završili su neuspjehom.

Mnogo puta prije toga je obećavala, a 2010. godine, vlast u Sarajevu, uz hvalospjeve tadašnjeg i sadašnjeg visokog predstavnika Valentina Incka, čak je i potpisala Memorandum o vraćanju Srpskoj pravoslavnoj crkvi, objekta bivše Bogoslovije.

Јuna te 2010. godine Incko je tvrdio da će se studenti teologije Srpske pravoslavne crkve vratiti u Sarajevo.

Papir je odavno požutio, potpisi izblijedjeli. A vladajući se, u bajkovitom multi gradu, i po nekoliko puta, mijenjali. No, veteran u sarajevskom bijelom dvoru, kao na ekskurziji, ostao je da stoluje! Da skandalozna poređenja vrši i relikte prošlosti, pa i rodne mu države, Sarajevom širi. Odavno već zaboravio je, šta je sve potpisivao i šta obećavao, u gradu u kojem su bogoslovi nauku izučavali još krajem 19. vijeka. Danas ih međutim, nema. Znanje i dalje crpe u Foči, a srpskom zadužbinom baškare se studenti sarajevskog Ekonomskog fakulteta.

– Bogoslovija nije jedini objekat, ali je vrlo značajan u smislu simbolizma i prosto jedne dobre želje i namjere da se otpočne sa tim procesom i da se on na kraju završi kako bi oni koji su vlasnici došli u posjed svoje imovine – kaže Vladimir Stupar, starješina Saborne crkve.

Međutim, sarajevska vlast, pravno nasilje iz 1945. godine nastavlja. Skriveno, pod plašt nedostatka novca za izgradnju novog smještaja Ekonomije i nepostojanja Zakona o restituciji. No, činjenice ih demantuju.

Iz “skromnih” budžeta znali su ekspresno da isplate i po milion maraka na ime kaucije osumnjičenima za ratne zločine. Bez Zakona o restituciji Islamska zajednica je, primjera radi, ušla u posjed i posljednjeg metra oduzete im imovine. Pravoslavnoj crkvi ni metra nije vraćeno, osim dvije oronule kapele na grobljima, otete nakon posljednjeg rata.

– To je zadatak novoizabranog mitropolita koji će se dolaskom u Sarajevo svakako aktivno uključiti u to. Siguran sam da će u kontaktima sa vlašću i ostalima iznaći najbolje rješenje za srpski narod i Crkvu – kaže Stupar.

Od Srba i Pravoslavne crkve komunisti su dekretom oduzeli desetine stambeno-poslovnih objekata i još više kuća, hektare najatraktivnijeg zemljišta na kojem su kasnije izgrađene i današnje zgrade Parlamenta i Savjeta ministara, sportski kompleks Zetra, hotel Holidej in, Sud i Tužilaštvo… spisku nikada kraja.

– Prosvjeta u Sarajevu ima oko 15 objekata prema zapisniku od 6. maja 1949. godine, kada su zabranjena nacionalna društva u bivšoj Јugosloviji. Znači, imamo zapisnički konstatovano primopredaju oduzete imovine – kaže Savo Vlaški predsjednik SPKD “Prosvjeta” Sarajevo.

Oduzimani su tada Srbima i cijeli kvartovi, poput ovoga u kojem je sada smješteno Esnafsko-mehandžijsko drutvo, jedino pravoslavno koje baštini stoljetnu tradiciju. Dućani i magaze sa ćiriličnim natpisima, odavno su sa sarajevske vjetrometine, nestali.

– Samo na Baščaršiji moja porodica je imala osam radnji. Što se tiče nekretnina koje su bile u Sarajevu, njih je strašno mnogo, one vrijede milijarde i milijarde – kaže Slavica Radović, predsjednica Esnafsko-mehandžijskog društva “Esnafi”.

Sve to bi trebalo da bude predmet Zakona o restituciji. No Zakon u bajkovitom gradu Sarajevu, za razliku od svih drugih demokratskim mjerilima premjerenih, nikako da ugleda svjetlo dana. Možda i ne bi trebalo da čudi, jer neki drugi, novokomponovani biznismeni i profiteri, baškare se zadužbinom sarajevskih Srba, dok oni ili njihovi potomci, već preživjeli pakao apokalipse, grade neke nove gradove!

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.