Porodice žrtava u RS o najavljenom ukidanju presude: Oriću suditi po pravdi i zakonu

Izvor: srpskainfo.com

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 godine u

BiH

Vijest da će biti ukinuta oslobađajuća presuda Naseru Oriću sasvim je očekivana. To se moralo desiti pod pritiskom dokaza koji ga optužuju, smatraju predstavnici srpskih žrtava.

Podsjetimo, odlično obaviješteni izvor Srpskainfo iz pravosuđa BiH otkrio je da će Apelaciono odjeljenje Suda BiH ukinuti oslobađajuću presudu muslimanskom ratnom komandantu Srebrenice Naseru Oriću i sudski postupak vratiti na početak.

Naš izvor je kratko objasnio da su tokom prvostepenog suđenja, utvrđene bitne povrede odredaba krivičnog postupka, te da će žalba Tužilaštva BiH biti prihvaćena.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović ističe da u slučaju muslimanskog ratnog komandanta i dalje postoji određena doza sumnje.

-Pod komandom Nasera Orića počinjeno je daleko više zločina, nego što su tri ubistva za koja je optužen. Poučen dosadašnjim isustvima u predmetima „Tuzlanska kolona“, „Dudaković“ i drugima gdje je vršen pritisak na svjedoke, moram navesti da postoji određena doza sumnje u sve.  Isto tako i u predmetu „Naser Orić“ „naši“ ljudi su svjedočili u korist optuženog, zato imam određenu rezervu prema ovom predmetu uopšte – zaključio je predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

 

Božica Živković – Rajilić, predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske, smatra da je ukidanje prvostepene presude muslimanskom ratnom komandantu Naseru Oriću potpuno očekivano, jer postoje izjave svjedoka za krivična djela koja je počinio optuženi.

-Naseru Oriću treba da se pravedno sudi, a zatim da mu se izrekne presuda po pravdi i zakonu – navodi Živković- Rajilić.

Dodaje kako je Tužilaštvo BiH zakazalo kod onih svjedoka koji su tokom suđenja Oriću promijenili svoje iskaze.

-Ukoliko je neki svjedok iz bilo kojih razloga promijenio iskaz, onda je tužilaštvo trebalo protiv njega pokrenuti odgovarajući postupak – zaključila je predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske.

Ponavljanje postupka

Nakon što Apelaciono odjeljenje Suda BiH ukine prvostepenu presudu, čitav postupak bi se mogao odvijati u dva pravca.

-Nakon ukidanja presude postupak će ili biti vraćen istom sudskom vijeću koje je prethodno oslobodilo Orića ili će Apelaciono odjeljenje sprovesti ovaj postupak i na kraju donijeti odluku – objasnio je izvor iz pravosuđa BiH.

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider