Počele vojne vježbe Eufora u bazi kod Sarajeva

Izvor: Srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 9 mjeseci u

BiH

Foto izvor: Agencije

U vojnoj bazi Butmir kod Sarajeva juče je održana svečanost povodom početka vojne vježbe EUFOR-a “Brzi odgovor”, koja će biti održana od danas do 11. oktobra u cijeloj BiH.

Riječ je o redovnoj godišnjoj vježbi kojom se provjerava sposobnost EUFOR-a da brzo i efikasno pojača svoje vojno prisustvo u BiH koristeći dio rezervnih snaga u partnerskim zemljama, javili su federalni mediji.

Komandant EUFOR-a generalmajor Rajnhard Trišak rekao je da međunarodne snage održavaju ograničeno vojno prisustvo u BiH, ali da imaju sposobnost da brzo pojačaju svoje brojno stanje i snagu i reaguju na svaku prijetnju bezbjednom i stabilnom okruženju.

Vježbama “Brzi odgovor” provjeravaju se mehanizmi za brzu aktivaciju naših rezervnih snaga i njihovu integraciju sa snagama koje su raspoređene u području operacija. Činjenica da su ovdje postrojeni pripadnici naših rezervnih snaga iz Velike Britanije i Austrije pokazuje da to funkcioniše – poručio je Trišak.

On se zahvalio Oružanim snagama BiH i drugim nadležnim ministarstvima na saradnji sa EUFOR-om.

Svečanosti u bazi Butmir prisustvovali su predstavnici institucija na nivou BiH, te predstavnici ambasada i Oružanih snaga BiH.

Pripadnici EUFOR-ovih rezervnih snaga koji su došli iz Austrije, Bugarske, Mađarske, Rumunije, Velike Britanije i KFOR-a postrojili su se uz svoje kolege iz EUFOR-ovog višenacionalnog bataljona u BiH, a od danas do 11. oktobra održaće vojnu vježbu u BiH.

EUFOR-ova operacija “Altea” u svom sastavu ima vojnike iz 20 zemalja. Primarna uloga je podržati nastojanje BiH da održi sigurno i stabilno okruženje, te pruži podršku sveobuhvatnoj strategiji EU za BiH.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider