Plate u Srpskoj i zvanično veće nego u FBiH

Izvor: RTRS

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 sedmica u

BiH

Foto izvor: N.N.

Zahvaljujući Vladi znatan dio sredstava usmjeren u povećanje plata, zbog čega je prosječna plata za mart i april u Srpskoj prvi put veća u odnosu na Federaciju BiH – poručili iz Unije poslodavaca Republike Srpske.

Smatraju da je Vlada u posljednje dvije godine uspostavila važan dijalog sa privredom i na svaki mogući način nastojala da pruži podršku rastu plata što je omogućio i Zakon o podsticaju rasta plata u privredi.

Iako ekonomisti iz Federacije osporavaju statističke podatke republičkog i federalnog zavoda – ekonomski analitičari kažu oni su jedini egzaktni podaci prema kojima je vidljivo da je prosječna martovska neto plata u Srpskoj bila za deset maraka veća nego u FBiH, a isto važi i za bruto platu iako govorimo o različitim obračunima doprinosa.

– Radnika interesuje koliko oni dobiju i po tim podacima neto plata u Republici Srpskoj ona je veća za 10 KM, bila je 956 KM u martu u odnosu na 947 što je bilo za Federaciju – naglašava Predrag Duduković, ekonomski analitičar.

Iako je Srpska u prethodnom periodu imala više problema sa radnom snagom nego federalni bh.entitet u Uniji kažu, radilo se mnogo više kao bi se došlo do porasta prosječne neto plata u realnom sektoru koja iznosi 900 maraka. Smatraju da je podrška Vlade privredi za vrijeme pandemije dovela do toga da Srpska u odnosu na region i broj radnika, ima procentualno najmanje otkaza.

I nama kao poslodavcima je interesantno da i dalje postoji rast plata iako imamo situaciji s koronom. S toga nije nimalo lako, ni državi ni nama, međutim očito je da postoji još preduzeća koja podižu plate – rekao je SašaTrivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

I Zakon o podsticajima za rast plata u privredi Srpske omogućio je rast neto plata u Srpskoj.

Mi smo zajedno s Vladom prepoznali potrebu rasta plata i u prošlom periodu dobili Zakon o podsticajima za rast plata i u tom periodu smo rekli da će efekt tog zakona biti vidljiv tek iduće godine kada s isplati dio sredstava koji je Vlada pomogla poslodavce – dodao je Trivić.

Trivić, podsjeća da Zakonom o podsticajima u privredi svi privrednici od 1. jula, kada počinje drugi obračunski period, mogu da apliciraju na ime povećanja plata radnika u svojim privrednim društvima.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider