Palmeru istina nije jača strana

Izvor: Glas Srpske

Objavio:

trebevic.net

- prije 9 mjeseci u

BiH

Foto izvor: Glas Srpske

Specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan Metju Palmer ne govori istinu već nastavlja praksu svojih prethodnika iz američkog Stejt departmenta koji su o događajima u BiH izvještavali po staroj uhodanoj matrici, bez identifikovanja stvarnih problema i odgovornih za njih.

Izjavio je to srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon što ga je američki diplomata u Senatu označio kao ključnu prepreku u BiH koja blokira sve što bi dovelo do napretka.

Palmer pred Senatom sigurno ne bi mogao izgovoriti čuvenu rečenicu, koju svjedoci pred američkim pravosuđem izgovaraju, a ona kaže – govoriću istinu, samo istinu i ništa osim istine, a potom izgovoriti sve što je izgovorio – rekao je Dodik komentarišući izlaganje Palmera u Senatu.

To, tvrdi Dodik, nije istinito, jer da jeste, on bi morao da kaže članovima Senata zbog čega SAD ili bilo ko drugi sa strane moraju da vrše pritisak da se formira vlast, kada je formiranje vlasti nakon demokratskih izbora uobičajena procedura u svakoj državi.

Da je samo rekao istinu zbog čega BiH godinu nakon izbora nema vlast, ne vjerujem da bi mu iko u Senatu povjerovao da jedan čovjek, jedan narod, jedna Republika može da bude prepreka bilo čemu, a najmanje napretku. Napredak Republike Srpske i BiH, ukoliko se napredak odnosi na Srpsku, u našem je interesu, a ne primarno u interesu SAD, Rusije, Turske ili bilo koje druge velesile – poručio je Dodik.

Ako Palmer ne želi da čuje šta legalno izabrani predstavnici naroda u BiH govore, naglasio je Dodik, šteta što on ne sluša svog predsjednika, koji ne tako davno, reče da budućnost pripada suverenim i nezavisnim nacijama, koje štite građane, poštuju susjede i razlike koje svaku zemlju čine posebnom i jedinstvenom.

Ja ne radim ništa više od ovoga što je rekao američki predsjednik Donald Tramp – istakao je Dodik za Srnu.

Na saslušanju pred potkomitetom za Evropu i regionalno-bezbjednosnu saradnju Komiteta za spoljne poslove američkog Senata moglo se čuti da SAD moraju istovremeno rješavati pitanje Srbije i Kosova, te BiH, koja ne smije biti ostavljena po strani. Palmer je, naime, na panelu u američkom Senatu, između ostalog, istakao da pokušavaju izvršiti pritisak da se formira Savjet ministara i da se pošalje Godišnji nacionalni plan za NATO (ANP), te da je glavna prepreka Dodik, koji blokira sve što bi dovelo do napretka.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da Palmerove riječi ne treba mnogo komentarisati, dodajući da nisu utemeljene, te da su dio zaostavštine stare američke administracije.

Palmer je portparol stare politike. Tome ne treba davati veliki značaj. Ta izjava nije utemeljena, jer je jasno da Republika Srpska nije kriva za ovu blokadu, već sarajevske strukture koje žele da svoju volju nametnu Srpskoj – rekao je Anđelković za “Glas Srpske”. Ovo, s druge strane, dodaje, treba da podstakne Banjaluku da mnogo energičnije lobira da dođe do direktnog kontakta između Dodika i Trampa.

Šarović

Lider SDS-a Mirko Šarović juče je kazao da nema komentar na Palmerove tvrdnje i da se ta stranka zalaže za formiranje vlasti na nivou BiH.

Mi nismo bili prepreka i sa svoje strane prihvatamo ulogu formiranja vlasti i Savjeta ministara na način da se ne postavljaju uslovi. Ne znam šta će SNSD da učini. Krivci su oni koji učestvuju u formiranju vlasti, ključne stranke koje su osvojile najveći broj glasova birača, ali su se pokazale nesposobnim da riješe to pitanje – rekao je Šarović.

On je istakao da SDS ima pravo da pokuša da obezbijedi 22 poslanika kako bi Predstavnički dom Parlamenta BiH mogao da radi, a da će se vidjeti da li će u tome i uspjeti.

Inicijativa postoji i ne zavisi samo od SDS-a, već i od drugih partnera – kazao je Šarović, navodeći da SDS vodi razgovore sa drugim strankama.

  1. Je li Palmer stara ili nova američka administracija?

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider