Otrov postavljen u hranu: Masovni pomor pasa u Zavidovićima

Izvor: Nezavisne novine

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 godina u

BiH

Foto izvor: Nezavisne novine

Stanovnici Zavidovića pokrenuli su peticiju kojom traže od gradonačelnika kažnjavanje nepoznatih osoba koje su otrovale veliki broj pasa na ovom području, zbog čega su ove životinje uginule u najvećim mukama.

Na Facebook stranici udruženja “Njuškice” iz Zavidovića objavljeni su snimci otrovanih pasa. Neki od njih su bili stari samo dva mjeseca. Otrov su stavljali u hranu, pa i u hljeb koji su gladni psi jeli.

Pse u agoniji su počeli pronalaziti 26. septembra ove godine, a najveći broj leševa je bio u krugu Prve Osnovne škole i vrtića. Mamce-hranu s otrovom pronašli su i u Novom Naselju, kod autobuske stanice i hotela Kristal u Zavidovićima. Slučajeve su prijavili policiji. Do sada su otkrili 13 leševa pasa.

Potpisnici peticije traže od gradonačelnika Zavidovića i drugih gradonačelnika gradova u BiH i ovlaštenih osoba prema mjestu počinjenja krivičnog djela, da u saradnji sa policijom i tužilaštvom otkriju počinioca krivičnog djela, te da se isti sankcioniše i bude primjer ostalim potencijalnim počiniocima, a na taj način prevenira nehumano postupanje sa životinjama koje je zakonski kažnjivo, a istovremeno nama na savjesti – kazali su iz udruženja “Njuškice” koje radi na zbrinjavanju i udomljavanju pasa.

Izrazili su sumnju i da Opština Zavidovići želi da likvidira pse pod krinkom javnog poziva o uklanjanju i zbrinjavanju pasa lutalica na području ove opštine, a u kojem se navodi da se pod pojmom zbrinjavanja i uklanjanja pasa lutalica podrazumijeva adekvatan smještaj, potrebna oprema za čuvanje, hranjenje i zdravstvena njega pasa, veterinarsko-zdravstvena usluga i udomoljavanje. Pozvali su sve ljude da fotografišu šintore koji odvode pse s ulica i da ih pokušaju zaštititi.

Uhvaćeni psi neće vidjeti skloništa, niti doma, nijedan nikad nije jer psu nestane trag isti dan kada je uhvaćen – kazali su volonteri.

Osudili su mučenje i ubijanje ovih živih bića, a u cilju sprječavanja zaraze i daljnjeg eventualnog trovanja ljudi i životinja, apelovali su da se ovaj problem shvati ozbiljno i da se javnost upozna sa ovim aktuelnim problemom sa kojim se bore udruženja za zaštitu životinja, i pojedinci već duže vrijeme, prenosi “Klix.ba”.

Mučno i tužno je gledati uživo, te slike i snimke patnje i ubistva nedužnih živih bića koja stradaju zbog pojedinaca koji sa umišljajem ubijaju životinje ili se radi o bolesnim osobama ( za šta je potrebno vještačenje u postupku) koje samostalno izvršavaju krivična djela ili po naredbi druge osobe. Ovakve osobe predstavljaju opasnost i za ljude i životinje, te je potrebno da se kriminalni profil osobe i krivična djela iste osude što prije u cilju preveniranja daljnjih učinjenja krivičnih djela od istog ili drugog eventualnog počinioca ovog krivičnog djela – istakli su.

Peticiju je do sada potpisalo oko 100 osoba koje su poručile: “Zaustavite ubijanje životinja”.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Slider
Slider