Optužnica protiv Kušića i Vukovića za zločin nad Bošnjacima

Izvor: Nezavisne novine

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 sedmica u

BiH

Foto izvor: Arhiva

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnici protiv Jovana Kušića zvanog Joja (53) i Branislava Vukovića zvanog Bato (64) zbog zločina počinjenih nad civilima bošnjačke nacionalnosti u proljeće 1992. godine.

Optuženi se terete da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Pala i okoline, u svojstvu pripadnika Stanice javne bezbjednosti Pale, tokom maja i juna 1992. godine, lično i direktno učestvovali u nezakonitom zarobeljništvu, mučenju, zlostavljanju i premlaćivanju civila bošnjačke nacionalnosti koji su bili zarobljeni u fiskulturnoj sali Doma kulture u Palama.

Od posljedica mučenja, zlostavljanja i premlaćivanja trojica zarobeljnika umrli su ubrzo od posljedica zlostavljanja, a više zarobljenika zadobilo je teške fizičke i psihičke povrede, zbog od kojih su se oporavljali duži vremenski period te i danas imaju ožiljke i posljedice – navodi se u optužnici.

Optuženi se terete za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem više od 20 svjedoka optužbe, od kojih će pet svjedočiti uz mjere zaštite te priložiti više desetina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Kušić je rođen u Sarajevu, a nastanjen je u Novom Sadu, dok Vuković živi u Vankuver i ima kanadsko državljanstvo, a rođen je u Varešu.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar