Ombudsmani potvrdili: Sporan način podjele sredstava za Start-up programe samozapošljavanja

Izvor: ti-bih.org

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 godina u

BiH

Javni poziv je na web stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje (FZZZ) bio otvoren svega jednu minutu što je izazvalo ogorčenje u javnosti, a posebno među aplikantima čije su prijave odbijene samo zbog toga jer nisu bili među najbržima.

U svojoj preporuci, po žalbi Transparency International u BiH (TI BiH), Ombudsmani su potvrdili da Javni poziv za sufinansiranje samozapošljavanja Start-up 2018 nije sproveden u skladu sa principima dobre javne uprave i da nije bio jednako dostupan svim građanima. Javni poziv je na web stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje (FZZZ) bio otvoren svega jednu minutu što je izazvalo ogorčenje u javnosti, a posebno među aplikantima čije su prijave bile odbijene samo zbog toga jer nisu bili među najbržima. Aplikacije su se slale elektronskom prijavom na web stranicu FZZZ-a, a prihvatane su prema vremenu dospijeća. Poziv je bio zatvoren čim je dostignut ukupan iznos namijenjenih sredstava. Slična situacija se dogodila i sa prošlim pozivom kada je konkurs bio otvoren cijelih osam minuta.

TI BiH je u svojoj žalbi Ombusmanima isticao da se na ovaj način sprečava objektivna i pravedna selekcija, kao i da se brzina podnošenja prijave, umjesto njen kvalitet, ispostavlja kao jedini kriterijum. Uz to, prijave su se mogle podnositi samo elektronskim putem čime su diskriminisana sva lica koja nisu informatički pismena. U svom odgovoru FZZZ tvrdi da je elektronskom komunikacijom htio izbjeći administrativne troškove, te da je proces transparentan u svim svojim fazama.

Ombudsmani su naložili FZZZ-u da razmotri mogućnost ličnog prijavljivanja i prijavljivanja putem pošte, kao i ulaganja pravnog lijeka kako bi se mogla preispitati odluka o dodijeljenim sredstvima. Ovo je samo još jedan u nizu primjera kako se neodgovorno i netransparentno troše javna sredstava, pa i kada se raspodjeljuju osjetljivim grupama u svrhu samozapošljavanja.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PUB-1
PUB-2
GAT1
GAT2