Od sutra u Kantonu Sarajevo obavezno nošenje maski

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 4 sedmica u

BiH

Foto izvor: GS

Na području Kantona Sarajevo, od sutra će, prema odluci Kriznog štaba kantonalnog Ministarstva zdravstva za praćenje i analizu situacije izazvane virusom korona, biti obavezno nošenje zaštitnih maski.

Navedenom naredbom se nalaže svim pacijentima i njihovoj pratnji da prilikom ulaska i boravka u zdravstvenim ustanovama na području Kantona Sarajevo, obavezno i kontinuirano nose zaštitne maske, što se ne odnosi na hospitalizovane pacijente.

Nalaže se svim zaposlenim u javnim i privatnim gerontološkim centrima, kao i drugih socijalnih ustanova koje zbrinjavaju osobe kojima je potrebna stalna briga i pomoć, da kontinuirano nose zaštitne maske tokom rada.

Kontinurano nošenje zaštitne maske je obavezno i svim zaposlenima u javnom-gradskom saobraćaju na području Kantona Sarajevo, taksi vozilima, kao i putnicima tokom vožnje.

Nalaže se svim prodavcima na otvorenim pijacama da tokom rada obavezno nose zaštitne maske, kao i kupcima tokom posjete i kupovine na pijacama, zatim zaposlenima u objektima trgovačke i uslužne djelatnosti, kao i posjetiocima, da za vrijeme boravka u njima nose zaštitne maske.

Maske su obavezne i za radnike u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt sa gostima ili učestvuju u posluživanju pripreme hrane i pića, zaposlenima na fakultetima i akademijama, kao i studentima tokom trajanja ispita i drugih aktivnosti u ovim obrazovnim ustanovama.

Posjetioci javnih skupova na otvorenom u Kantonu Sarajevo, ukoliko nije moguće obezbijediti propisanu distancu od najmanje dva metra, obavezno moraju da nose zaštitne maske.

Na javnim skupovima u zatvorenom prostoru obavezno je nošenje zaštitnih maski sve vrijeme trajanja skupa.

Postupanje u suprotnosti sa mjerama iz ove naredbe, kako se navodi, predstavlja kršenje odredaba Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH i povlači sve zakonom propisane sankcije protiv prekršilaca.

Naredba će biti na snazi do donošenja nove naredbe ili do prestanka njenog važenja, prenose federalni mediji.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider